Sâmbătă, 26 februarie, sunt Moșii de iarnă

 

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților, în termeni populari, are loc în acest an la data de 26 februarie. În fiecare biserică ortodoxă din România se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. 

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de iarnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani spre pomenirea celor adormiţi. 

Totodată, în Sâmbăta Morților se merge la mormântul celui răposat pentru ca preotul să facă o slujbă scurtă și să citească câteva rugăciuni pentru sufletul celui decedat. Se merge la biserică sau la mormânt cu colivă, vin, prescură, vase și pachete cu bucate, care sunt binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.  

Se obişnuieşte ca în Sâmbăta Morților să se împartă vase în care gospodinele pun sarmale, sau orez cu pulpă de pui, piure cu carne sau orice altceva i-a plăcut răposatului. Pe 26 februarie 2022, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Paștelui şi se pot împărți şi preparate din carne. 

Important este ca pachetul cu pomană să fie însoţit de colivă, fiindcă coliva este cel mai important aliment care se împarte în cinstea celor adormiţi. Cei care nu au timp să gătească pot face pacheţele cu produse semipreparate, pate de ficat, icre, brânză topită, un fruct, o roşie sau un castravete, o eugenie sau o napolitană, o sticlă cu băutură răcoritoare sau orice altceva, după posibilitatea fiecăruia. De la slujba de pomenire din Sâmbăta Morților nu trebuie să lipsească coliva și vinul. Acestea semnifică trupului celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere. 

În ziua de Moşilor de iarnă se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescura merindele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului, scrie crestinorotodox.ro. 

 

You cannot copy content of this page