Și la Tecuci, de Dragobete, se iubește românește – FOTO

 

Dragobetele este o sărbătoare  populară care mereu ne-a îndemnat să ne trezim la viață, să o iubim și respectăm. Ziua mai este cunoscuta în popor și ca adevărata sărbătoare a iubirii. De altfel, tot în popor se spune ca Dragobete este fiul Dochiei și el este simbolul dragostei.  

Pornind de la aceste semnificații, Casa de cultură cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Tecuci a organizat un spectacol muzical-coregrafic dedicat acestui eveniment popular unde a dominat cântecul și jocul românesc, spectacol purtând titlul „De Dragobete… iubește românește!” 

Ca de obicei, prezentator al spectacolului a fost Mihail Vasilache, cel care, după ce a vorbit despre importanța Dragobetelui în popor, a invitat prima solistă, pe Sara Mihai. A urmat apoi micuțul și talentatul Nikolas Ghiorghiu, de această data însoțit de sora lui Jessica, care ne-au prezentat o frumoasă sârbă. Au urmat Elena Lupu, Alina Bargăuanu, Ilaria Bejan, Alexandra Zaharia, Anais Iftimie, Nectaria Maria Lungeanu, Elena Sălavastru, Elena Tulearcă, Beatrice Munteanu, Daria Negoiță, Cristina Tonu, Alexandra Gavrilă și Andreea Irimia. 

 Foarte apreciate au fost și evoluțiile îndrăgitului Grup Folcloric Altița, compus din 20 de dansatori, pregătiți de coregrafa Nicoleta Cucoaneș. Apoi, am avut plăcerea și bucuria de a asculta trei reușite microrecitaluri de personalități renumite ale folclorului românesc, respectiv Maricica Mihoianu, o recunoscută interpretă din zona Iașilor, având până în prezent scoase cinci albume muzicale și lucrând acum la cel de al șaselea. Interpreta a apreciat căldura publicului tecucean, iubitor al folclorului, mărturisind ca aici, la Tecuci, s-a simțit foarte bine.  

Al doilea microrecital ne-a fost oferit de îndrăgitul solist de muzică populară Silviu Constantin Covaci, vechi colaborator al Casei de cultură, prieten cu foarte multe valori  ale muzicii populare românești, prezent la diferite televiziuni, un membru marcant în numeroase jurii si concursuri de muzică populară. Printre alte piese,  ne-a prezentat și melodiile „Astăzi joc la nunta mea” și „Jocu-i din bătrâni lăsat” .  

 Ultimul invitat a fost apreciatul interpret de muzică populară Nicu Mâță, de loc din Basarabia, un adevărat patriot, stabilit de peste 5 ani în București, remarcat fiind de marele dirijor si orchestrator Nicolae Botgros, devenit acum o voce de prima linie a folclorului. El a încântat publicul cu frumoase melodii, fie că erau de bucurie sau descriind prin cântec tristețea singurătății. Si-a manifestat din plin bucuria cântecului și jocului, văzând că în sală se dansează, a invitat spectatorii iubitori de dansul popular să urce pe scenă, alături de el. De la  invitat, am reținut frumoasele vorbe „Îmi dați o dovadă prin acest lucru că folclorul nostru, trăiește și va trăi în continuare. Să ne bucurăm de acest lucru”.  

Să consemnăm faptul ca pregătirea muzicală a fost asigurată de profesorii Mircea Călianu pentru trei interprete și Claudiu Vișan pentru celelalte interprete. Coregrafia dansatorilor de Nicoleta Cucoaneș.  

A fost un spectacol bine închegat pentru a marca Dragobetele. 

  

Iancu Aizic