Sâmbătă, 5 martie 2022, în sala de festivități a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci a avut loc o nouă lansare de carte. Este vorba de volumul intitulat „Tabăra de la Furceni”, autor ing. Paul Aelenei.
Acesta este un fiu al comunei Cosmești, născut la 23 august 1974 în municipiul Tecuci. A studiat în centrele universitare din București și Sibiu, licențiat în inginerie economică, teologie și limbi străine. Este membru activ al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Galați – subfiliala Tecuci, de fapt aceasta a fost organizatoare a manifestării de față alături de Muzeul de Istorie și cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Tecuci.
Autorul, are până acum scoase de sub tipar cinci cărți, respectiv „Epigrame” în anul 2017, „Tabăra de Furceni” în 2019, „Cronologia Cosmeştilor – locuri, fapte, oameni și date” în 2020, „Cosmeştii în Primul Război Mondial” și „Tabăra de la Furceni” (reeditare cu completări) în anul 2021. Are numeroase apariții în diferite reviste, dar și 12 volume de versuri și numeroase comunicări științifice. Dintre premiile și distincțiile obținute, consemnăm Premiul Ion T. Sion, acordat de Muzeul de Istorie Teodor Cincu în anul 2021 pentru lucrarea „Cronologia Cosmeştiului, oameni, fapte, locuri și date”.
Manifestarea a fost deschisă de managerul muzeului, Daniel Dojan, mulțumind pentru participarea invitaților, profesorilor și membrilor Clubului de Istorie „Excelsior” de pe lângă muzeul de istorie tecucean. Continuă, spunând că prin toate aceste activități legate de istoria Tecuciului, se dorește cunoașterea mai bine a oamenilor și a faptelor din acest ținut, iar cartea de față „Tabăra de la Furceni” e parte din ținutul fostului județ Tecuci și noi trebuie să știm aceste lucruri. După ce ne prezintă date importante despre autor și parte din realizările acestuia, ne reamintește și faptul că prima ediție a acestei lucrări a apărut în urmă câțiva ani, acum autorul venind cu importante completări și îmbunătățiri. Despre lucrarea de față, ne-a fost prezentat și un interesant material video, cu date începând cu anul 1859, făcând astfel cunoștință cu Ion Emanoil Florescu, personaj ce a stat alături de domnitorul Al.I. Cuza. Ni se vorbește de armata din acel timp, care avea în jur de 40.000 de oșteni. Se amintește și faptul că în anul 1860, se instituie prima medalie militară, urmată de cea din anul 1864, acordată militarilor merituoși pentru devotament și curaj în lupta urmată de Virtutea Militară și Ordinul Uniri.
În continuare, a fost invitat să ia cuvântul și să prezinte cartea de față, profesorul de istorie Ovidiu Vrabie. Acesta începe prin a aduce felicitări conducerii muzeului pentru tot ce realizează acum, aici, mai ales în ultimul timp, felicitându-l și pe autorul cărții, carte pe care spune că a citit-o pe nerăsuflate: „Acest nou volum este important și pentru istoria locală, dar și cea națională, pentru că noi avem obligația să cunoaștem istoria țării noastre și mai ales menirea de a o înțelege, predând-o generației viitoare. Evenimentele istorice din această perioadă se petrec în prima jumătate a secolului XIX subliniindu-se rolul avut de domnitorul Carol I, cel care a contribuit cel mai mult la modernizarea armatei române, fiind pentru prima oară când bugetul țării a dat armatei cea mai mare sumă din toate timpurile”. Profesorul Vrabie continuă, remarcând că această nouă lucrare este structurată foarte bine, pe capitole și mai ales perioade de timp. Ea poate fi citită, și mai ales înțeleasă bine, atât de persoane fără studii cât și de cele cu diferite facultăți: „Personal, am comparat-o cu acel renumit Manual de istorie realizat de Ion Slavici. Autorul dovedește o cunoaștere profundă a termenilor din domeniul militar cât și istoric. Cartea este o dovadă clară a dragostei pe care autorul o are față de locurile în care s-a născut și a copilărit”.
Intervenind din nou în discuție, moderatorul Daniel Dojan ne spune că profesorul Ovidiu Vrabie, are ore și la o școala din Nicorești, unde a început să colecteze obiecte și documente pentru realizarea unui mic muzeu. Moderatorul afirmă că încearcă obținerea unei sume de la Bugetul local pentru realizarea de excursii în comunele apropiate pentru a vedea Istoria la ea acasă!
Este invitat să ia cuvântul autorul Paul Aelenei, acesta începând prin a mulțumi muzeului pentru frumoasa organizare și prof. Vrabie pentru reușita prezentare pe care a făcut-o. Vorbitorul continuă prin a spune „Nu sunt profesor de istorie, sunt din satul Furceni, de peste 30 de ani locuiesc în București, dar gândul meu a rămas tot la satul natal. Și astfel, am aflat că acum 180 de ani, pe timpul domnitorului Carol I a fost în acel loc tabăra și am studiat atent acest lucru. În primul rând, am fost curios de motivele care au dus la stabilirea taberei în acest loc și am aflat binefacerile acestuia – apropierea de o apă curgătoare, locul apropiat pentru exercițiile de echitație și învățarea cailor cu apă, loc destul pentru exercițiile de artilerie, forme naturale diverse – deal, platou, pădure, solul avantajos, spațiu de desfășurare locul ales a avut 32 de ha. Tabăra putea găzdui până la 20.000 militari, solul era nisipos și poziția era la jumătatea distanței pentru orașele Tecuci și Focșani pentru aprovizionare din aceste localități”.
Aflăm în continuare că tabăra a fost finalizată în iunie 1869, dată la care s-au început și lucrările pentru linia ferată și renumitul pod. Ni se spune că în tabără erau amenajate cartierul principal, poștă și ambulanță. Tabăra de la Furceni a reprezentat o etapă deosebită în modernizarea armatei, dovedind că o armată se poate aduna într-un singur loc cu scopul de a executa exerciții comune.
Mai trebuie amintit și faptul că războiul ruso-turc din anul 1877-1978 s-a încheiat după ce Osman Paşa s-a predat în fața colonelului Mihail Christodulo Cerchez, ofițer instruit și înaintat la gradul de general de domnitorul Carol I, la 23 august 1869, în Tabăra de la Furceni. Și încă două nume mari ce au trecut prin Tabăra de la Furceni – Generalul Al.D. Macedonski, care a fost și Comandantul taberei – tatăl viitorului poet Alexandru Macedonski și Carol Davila (1828-1884) cel care a organizat și modernizat serviciul militar. Nume importante trecute și cu legături cu tabăra – Dimitrie Leca, Maior Gh. Şontu și V. Grigoriță.
Autorul ține să mulțumească părintelui Gherontie Ungureanu, Episcop al Bisericii Ortodoxe de stil vechi din Furcenii Noi și fiu al acestui sat, pentru sprijinul financiar acordat în tipărirea acestei cărți.
În încheiere, autorul oferă celor dornici, cartea cu autografe, spunând că totul e gratuit, un dar făcut în amintirea frumoaselor clipe petrecute în satul natal, Furceni.
A luat cuvântul și profesoara Veronica Oancă de la Şcoala Cosmești care a mulțumit autorului pentru tot ce a realizat, dorind să colaboreze și în continuare pentru redescoperirea de alte date istorice din această zonă.
Felicitări autorului și organizatorilor!
Iancu Aizic