100 de zile de școală, prilej de sărbătoare și bucurie 

  

Albinuțele Clasei Pregătitoare A de la Școala Gimnazială nr. 1 Matca au sărbătorit parcurgerea a 100 de zile de școală prin derularea unui proiect educațional local, intitulat „,Primele 100 de zile de școală”. Pentru orice școlărel, aceasta este cea mai delicată perioadă deoarece elementul de noutate e la tot pasul: de la conținut până la mediul școlar, colegi, cadre didactice. 

 Prin acest proiect am dorit implicarea elevilor în organizarea și desfășurarea unei activități cu caracter extracurricular, identificarea propriilor valori, prezentarea colecțiilor de 100 de obiecte ale fiecărui elev în fața colegilor, părinților, cadrelor didactice, dezvoltarea gustului pentru frumos al elevului, cât și a capacităților de organizare în realizarea colecțiilor de obiecte, stimularea interesului părinților copiilor prin implicarea directă și indirectă în aceste activități. 

Până în ziua evenimentului propriu-zis, am realizat cu elevii o serie de activități ce au avut rolul de a-i familiariza cu importanța acestuia. Am pus în oglindă stările emoționale pe care le aveau la început de drum cu cele pe care le au acum, am discutat despre cum și-au îmbogățit ei cunoștințele, abilitățile de citit, scris, socotit, despre prieteniile pe care le-au legat cu colegii de clasă și despre multe alte aspecte.  

 Fiecare elev a scris 100 de cuvinte cu literele învățate, a descoperit de câte ori își poate scrie prenumele în timp de 100 de secunde, a spus ce și-ar putea cumpăra de 100 de lei/euro, s-a desenat așa cum s-a văzut la 100 de ani, a completat propoziții de genul: „Mama/tata/bunica/doamna învățătoare mi-a spus de 100 de ori…” sau „Aș putea cumpăra/mânca/împărți 100 de …”. 

Bilanțul celor 100 de zile de școală a avut loc într-un cadru festiv, în sala de ședințe a Primăriei Matca și a reunit cadre didactice, elevi, părinți, frați și surori ce au venit să susțină emoțiile micilor învățăcei. Activitatea a debutat cu un scurt moment artistic în care elevii au spus „Bun venit!” primăverii și au mulțumit mamelor pentru că există în viața lor.  

 Cel mai așteptat moment a fost cel al prezentării proiectelor personale. Aici, copiii și părinții s-au întrecut în creativitate, în originalitate, în detalii subtile, în finețea și precizia execuției și, nu în ultimul rând, în mesaje emoționante despre pace, despre rolul învățăturii, al pasiunilor în viața oamenilor. Cu emoție în glas, dar cu dorința de a-și face cunoscute hobby-urile, pasiunile, fiecare elev și-a prezentat lucrarea atrăgând ropote de  aplauze din partea tuturor invitaților.  

La final, părinții au cântat elevilor „La mulți ani!” și au împărțit acestora câte o felie din tortul deosebit de frumos și gustos ce a stat și el sub semnul semnificației evenimentului. 

Acest proiect a  reprezentat o punte spre sufletul fiecărui copil, o oportunitate de a ne cunoaște mai bine, de a arăta cât de valoroși suntem împreună, copii și părinți deopotrivă. 

 

Prof. înv. primar Vasilache Dorina  

Școala Gimnazială nr. 1 Matca