Proiectul care prevede săptămâna de lucru de patru zile a ajuns în Parlament

 

Reducerea programului de muncă, o măsură discutată intens în pandemie, se va dezbate în curând în Parlament. 40 de ore de muncă în 4 zile ar aduce avantaje și pentru angajați și pentru companii. În țări europene unde se aplică deja s-a constatat un randament mai bun la locul de muncă. Proiectul se lovește însă de rezervele social-democraților. 

Proiectul susținut de parlamentari PNL și USR ar introduce săptămâna de lucru de 4 zile, dar cu mai multe ore de muncă decât în prezent, scrie stiri.tvr.ro. 

„Există anumite business-uri în care activitatea poate fi efectuată în 40 de ore pentru 4 zile, ceea ce înseamnă o economie de costuri logistice. IT, comunicare, creaţie. Poţi să mergi pe varianta cu 2 salariaţi într-o săptămână, cum ar fi pe o zonă de HORECA. Creăm o alternativă, angajatul și angajatorul stabilesc, au bătut palma și au stabilit pe 4 zile, muncesc 4 zile, dacă nu se poate, probabil vor merge cu 5 zile în continuare”, spune inițiatorul, senator PNL.

La nivel european, în Islanda, săptămâna de lucru de 4 zile este preferată deja de 85% din populația activă. Măsura a fost adoptată recent în Belgia, ca alternativă la programul vechi, iar Marea Britanie și Scoția testează modelul de lucru cu programe pilot. 

Propunerea va trece de Parlament dacă e de acord coaliția de guvernare, însă cei din PSD sunt rezervați. Și nu doar ei. Specialiștii în piața muncii susțin aceste schimbări.