Fonduri europene și naționale pentru investițiile din municipiu

 

O parte dintre consilieri trimiși să reprezinte interesele tecucenilor în Consiliul local Tecuci se pare că au alte interese motiv pentru care au blocat Bugetul Municipiului. În acest mod, investițiile preconizate să se desfășoare în oraș sunt trase pe linie moartă, iar un oraș întreg este ținut ostatic până la aprobarea revendicărilor PSD și UIPT.

În acest context, Primarul Municipiului, Lucian Costin, a vorbit în 9 martie 2022 despre proiectele depuse pentru a fi finanțate prin programe naționale sau europene. Astfel am aflat că au fost depuse mai multe proiecte pe Programul Național de Investiții – Anghel Saligny prin care pot fi accesați bani în vederea asfaltării Municipiului Tecuci.

„Probabil că undeva la finalul lunii martie – începutul lunii aprilie ne va comunica de la Minister cu ce străzi vom intra la asfaltare. După ce voi primi acest anunț îl voi face public ca să știți ce străzi vor intra la asfaltare, dar am încredere că vor intra un număr de străzi care să mulțumească cât mai mulți tecuceni”, a declarat edilul.

Primarul Lucian Costin a precizat că nu toată lumea va fi mulțumită, pentru că vor mai rămâne străzi care vor intra la asfaltare în anii ce vor urma.

Străzi propuse pentru modernizare, lucrări de apă și canalizare.

Un alt aspect pus pe tapet la întâlnirea cu tecucenii a fost cel al Fondurilor Europene, care reprezintă o importantă sursă de venituri pentru orice municipiu din țară. Prin Programul Național de Reziliență și Reconstrucție (PNRR) Tecuciul are prealocată o sumă de 4.200.000 euro plus TVA din care vor fi achiziționate două autobuze electrice și vor fi construiți 8 km piste de biciclete. De asemeni, tot prin PNRR în Tecuci se vor monta stații SMART pentru transportul în comun, cu încărcătoare USB și panouri informative. O altă parte din bani va fi folosită la construirea de locuințe pentru tineri.

„Cu siguranță îmi veți spune că numai de piste de biciclete nu avem nevoie la acest moment. Pe bună dreptate, în schimb trebuie să înțelegem că liniile de finanțare sunt împărțite pe anumite capitole și noi trebuie să accesăm bani din fiecare capitol pentru a acoperi această linie de finanțare”, a precizat Primarul Lucian Costin.

Tot din PNRR se va face anveloparea clădirilor rezidențiale, a blocurilor. Anveloparea implică refacerea acoperișului – tip terasă sau tip șarpantă, anveloparea propriu-zisă a blocurilor și refacerea părții de subsol, cu țevi și instalații, precum și partea de tâmplărie.

Referitor la finanțările externe, edilul a dat asigurări că municipalitatea caută să acceseze cât mai mulți bani pentru Municipiul Tecuci.