Împrumutul de șase milioane de euro: Cum a fost votat, cum este contestat, străzile care așteaptă modernizarea – FOTO

 

Marți, 3 martie 2020, în şedinţa Consiliului local Tecuci, primarul Hurdubae a forţat un împrumut în valoare de 30.000.000 lei, aproximativ 6 milioane de euro. Acesta a fost votat de către 11 consilieri locali. 

Votul 

 Împrumutul a fost votat de următorii consilieri locali: Diaconu Monica – PSD, Militici Gheorghi – PSD, Cîmpanu Tudor – PSD, Martin Mihai – PSD, Doscaş Constantin – PSD, Popa Niculae – PSD, Dumitriu Gina – PSD, Bulhac Constantin – PSD, Croitoru Cezar – UNPR, Samir Oancă – independent şi Lovin Olimpia – PMP. Astfel, împrumutul a fost adoptat cu votul majorității consilierilor PSD, la care s-au adăugat și voturile independentului, a unui consilier local PMP, dar și a consilierului UNPR. 

Adoptarea împrumutului nu a fost lipsită de peripeții. Din 19 consilieri locali, în momentul votului pentru împrumut Consiliul local Tecuci mai avea doar 15 consilieri. Unii dintre consilierii locali au fost suspendați sau dați afară din Consiliul local după ce le-a fost retras sprijinul politic.  

Toate manevrele formațiunilor politice PSD, PMP și UNPR, au condus la crearea unei majorități de 2/3, necesară votului, aservită intențiilor primarului Hurdubae. S-a ajuns până acolo încât au fost puse la bătaie funcții oneroase la Spitalul Municipal pentru ca unii consilieri locali nehotărâți să voteze în favoarea împrumutului. 

Licitația 

Hotărârea a fost contestată de președintele PNL Tecuci – Lucian Costin, iar apoi de către Prefectura Galați în instanță. Tribunalul a decis că împrumutul a fost adoptat legal, iar fostul edil a organizat prima licitație. După alegerile din toamna anului 2020 actualul primar tecucean a anulat rezultatul primei licitații și a organizat o nouă licitație, având suspiciuni în privința ofertei câștigătoare. O dată cu a doua licitație suspiciunile s-au adeverit, ieșind la iveală faptul că în primul caz costurile au fost umflate cu un milion de euro. 

Circul consilierilor PSD și UIPT 

Astăzi, 15 martie 2022, acel milion de euro care a rămas în visteria Municipiului Tecuci, precum și altele care urmau să își ia zborul, încă îi mai atrage pe cei care au făcut manevrele de culise pentru adoptarea împrumutului. Se încearcă, astfel, amânarea plăților până în clipa în care vor ajunge iar la butoane, fapt care atrage penalități de miliarde de lei vechi. 

 Străzile care trebuie să fie asfaltate continuă să dea bătăi de cap tecucenilor care sperau că o dată cu alegerea noului primar acestea vor fi modernizate. Din păcate PSD, tocmai partidul care a gestionat aprobarea împrumutului, se opune acum accesării banilor. Unul dintre consilierii locali care în 2020 a aprobat împrumutul a refuzat să dea orice explicație, celor care l-au ales, la faptul că acum este împotriva împrumutului. Cei 11 consilieri locali care continuă să blocheze adoptarea Bugetului Municipiului Tecuci pe anul în curs declară la unison că încearcă să blocheze împrumutul, nu bugetul.  

În acest mod, cinci consilieri locali de la UIPT și șase de la PSD încearcă, și deocamdată reușesc, să blocheze punerea în aplicare a unei Hotărâri judecătorești, mai precis asfaltarea și modernizarea străzilor din Municipiul Tecuci.  

Străzile 

Străzile care urmează să fie modernizate prin împrumut sunt: Dumbrava Roșie, Vigilenței, Vrancei, Roșiori, Horia, Anton Cincu, Vornicului, 1 Mai, Duzilor, Grigore Alexandrescu, Crângului, Vlad Țepeș, Decebal, Iancu Jianu, Bâlciului, Muncitorului, Parcului, Vasile Pârvan, Independenței, Simion Bărnuțiu, Bobâlna, G-ral Gheorghe Ion Istrate, Mihai Vodă, Gheorghe Șincai, Șt.O. Iosif, Grigore Tăbăcaru, Pamfil Șeicaru, Mihail Manoilescu. 

O parte dintre aceste străzi au fost imortalizate ieri, 14 martie, iar imaginile pot fi regăsite în albumul de mai jos.