Percheziții domiciliare și mandate de aducere în trei dosare privind vaccinări fictive în județul Galați

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a dispus  percheziţii domiciliare în trei dosare având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Au vost vizate luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi alte fapte penale, de către cadre medicale şi persoane fără calitate specială în legătură cu vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2. 

Astfel, joi 17 martie 2022, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, cu sprijinul lucrătorilor din alte 11 județe, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminare şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Galaţi, cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi şi al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, au pus în executare 41 de mandate de percheziţie domiciliară, 6 percheziţii auto, 6 mandate de aducere şi 5 ordonanţe de ridicare a unor documente de la instituţii publice de pe raza judeţului Galaţi. 

În cadrul celor trei dosare penale se efectuează urmărirea penală cu privire la împrejurările în care, în schimbul unor sume de bani primite de la persoane interesate, cadrele medicale au simulat actul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, după care au atestat în registrele de evidenţă, contrar realităţii, că persoanelor respective li s-a administrat vaccinul. Astfel au implementat în baza de date, înregistrări neconforme cu realitatea. Persoanele interesate să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate verzi de vaccinare COVID-19, în mod ilegal, au ocolit astfel măsurile impuse de autorităţile române. 

În activitatea infracţională derulată, cadrele medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea adeverințelor de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea.