Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei la Biblioteca Municipală – FOTO

 

Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci împreună cu Colegiul Național Calistrat Hogaș și Centrul  de Instruire și Documentare „Iorgu Iordan”, au organizat luni, 21 martie 2022, începând cu ora 12, la Galeria Helios, sărbătorirea Zilei Naționale a Poeziei. 

UNESCO a hotărât, încă din anul 1999, ca în fiecare an, pe data de 21 martie să se sărbătorească Ziua Mondială a Poeziei, aceasta drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, adică poeți și scriitorii din întreaga lume, și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale, atât la noi în țară cât și în întreaga lume. În țara noastră,  accentul pe această sărbătoare s-a pus mai pregnant începând cu anul 2009, sărbătorindu-se în numeroase centre culturale sau ligi ale scriitorilor din România.  

Pentru această festivitate, Biblioteca tecuceană, a pregătit două expoziții de carte, una intitulată „Poeți de ieri și de azi”- amplasată la Compartimentul de cărți pentru adulți și una intitulată „Universul  poeziei pentru copii” –  amenajată  la Compartimentul de cărți pentru copii.  

 Astfel, pe o măsuță special pregătită la Galeria Helios, remarcăm numeroase cărți ale poeților și scriitorilor tecuceni, expuse fiind: volumul „Laus Domini” (Antologia gândurilor mele divine ) – autor Eleonora Stamate, „Poeme nemângâiate” – autor Emil Băicoianu, „Alergând printre gânduri” – autor Bianca Mădălina Partenie, „Cuvinte și îngeri” – autor Săndel Stamate, „Reflecții finale”,  vol. I – autor Victor Aciocârlănoaiei, „Lumini în amurg” – autor Ioan P. Bucă, „Un alt popas” – autor Dionisie Duma, „Locuiesc în tine” – autor Mihaela Gudană, „O primăvară – Cântece” – de Natalia Iosif Negru, „A.T.M. – Armoniile timpului meu” – de Aida Zaharia,  „Erotezii” – de Dan Vîță și altele.  

 Manifestarea a fost deschisă de bibliotecara Lizeta Rarinca, spunând că astăzi, în chiar prima zi de primăvară astronomică, avem marea bucurie de a sărbători cu toții Ziua Mondială a Poeziei. 

Ne vorbește despre sensul și adevărata semnificație a poeziei, amintind și de cel mai  lung poem scris vreodată și care conține circa un milion patru sute de mii de cuvinte. Ne amintește în continuare de cele două expoziții realizate de colectivul bibliotecii, după care, ca o strânsă și firească legătură între poezie și muzică, o invită pe tânăra și talentata interpretă Maria Nectaria Lungeanu să ne prezinte, cu nelipsita ei chitară și cu frumoasa voce, câteva piese din care nu puteau lipsi „M-am născut dintr-o iubire”, precum și alte piese reușite.  

 Cei nouă elevi de la CNCH și Centrul de Informare și Documentare „Iorgu Iordan”, pregătiți de profesor Persida Drăguțu și bibliotecar Daniela Ignat, respectiv: Irina Tudose, Paula Postea, Antonia și David, Nona Nistor, Denisa Radu, Alexandra Dinu, Teodora Palade și Cosmina Penghiș, au recitat poezii ale poeților Dionisie Duma, Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Lucian Blaga, Magda Isanos, Ion Minulescu, Eleonora Stamate, Mihaela Gudană, Nichita Stănescu ș.a.  

În final, am avut și o surpriză, faptul că din grupul de elevi recitatori, Dana Nistor și Alexandra Dinu au recitat poezii compuse de ele. Frumos acest lucru, dovadă că poezia este în continuare iubită.  

 Apoi a luat cuvântul invitatul special la această manifestare, poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, care a început prin a analiza cuvântul „Cenaclu” – acesta provenind de la cuvântul latinesc – Cenaclum – o  adunare, poate chiar o legătură cu „Cina cea de taină”. 

Ne vorbește în continuare de istoria cenaclului care își are începuturile prin anii 1953, plecând cu numele de Cenaclul literar „Ion Creangă”, transformat apoi în Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”. Spune că putem considera cel puțin trei generații de poeți tecuceni trecuți prin acest cenaclu, cu nume importante ca Ovid Caledoniu, Emil Băicoianu, Ioan Purdelea, Doru Scărlătescu sau, mai nou, Dionisie Duma și numeroșii membri de astăzi pe care poetul Dan Vîță îi aproximează la 43, dar aflați într-o continuă mișcare pentru că mulți pleacă în alte orașe și alții se înscriu înnoind și schimbând  mereu fața cenaclului.  

În final, apreciem reușita acestei acțiuni și buna ei organizare.  

 

Iancu Aizic