Lansare de carte – „80 + 5, Cartea vieții mele” autor Virgil Pavel

 

Casa de cultură Tecuci, în colaborare cu Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” dar și cu sprijinul necondiționat al Primăriei, au organizat joi, 24 martie, în Sala Studio, o nouă lansare de carte. De această dată autorul, profesorul Virgil Pavel, a prezentat  publicului spectator cea de a șasea carte intitulată „80 + 5, Cartea vieți mele”. 

Moderator al evenimentului, a fost distinsul profesor Vladimir Radu, care pe un fond muzical foarte bine ales, respectiv nemuritoarea melodie „Copacul” a  compozitorului Jolt Kerestely, a urat bun venit participanților, considerându-l pe autorul cărții un adevărat copac, un arbore al învățământului, al culturii, al vieții tecucene: „Așa cum s-a arătat, profesorul Pavel se află, acum, la cea de a șasea carte pe care dorește să ne-o ofere cu multă plăcere și generozitate. Ne bucurăm de prezența în sală a  numeroși oameni de cultură, în special a invitatului special, poetul  gălățean Viorel Dinescu”. 

 Vorbitorul a continuat spunând că dorește să transforme această lansare într-o „Adevărată șezătoare literară și să analizăm această reușită carte – 80 + 5, Cartea vieții mele – pe care, eu, îndrăznesc să o numesc – Cartea vieții noastre – un adevărat hronic al vârstelor. Acum, la masa de pe scenă, eu, un modest filolog, mă simt foarte bine între doi autori de cărți, dar ambii profesori de matematică. Voi analiza cartea plecând de la un trio al vieții: înțelepciune, joc și iubire, sau, mai bine zis, copilul, tânărul și bătrânul, cu toate că acum se spune că nimeni nu e bătrân. Se știe că scriitorul tecucean Calistrat Hogaș dedica volumele scrise de el elevilor săi, iar un alt tecucean, Iorgu Iordan, le dedica familiei și celor apropiați. Profesorul Pavel își așează în cărțile sale evenimente și secvențe din viață, petrecute în școală, alături de  prieteni, profesori și mai ales elevi. El a fost martorul multor evenimente în cei 40 de ani de profesorat, evenimente pe care le-a descris cu multă minuțiozitate. Tot aici găsim și seturi întregi de fotografii-document”. 

 În continuare, a fost invitat să ia cuvântul Primarul municipiului Tecuci, Lucian Costin, care a spus că are un respect deosebit pentru școală și mai ales pentru profesorii care i-au îndrumat pașii în viață, unul dintre aceștia fiind și profesorul Virgil Pavel: „Pentru acest lucru mulțumesc și pe această cale tuturor profesorilor din viața mea și nu numai. Privesc atent în sală și văd oameni iubitori de cultură  și literatură, profesori și mai ales elevi și mă bucur pentru faptul că încă mai avem o șansă în această țară și nu trebuie să o ratăm. Știu că, acum, profesorul Pavel are în lucru o altă carte dedicată regretatului sculptor Dan Mateescu, îl susțin și îl voi ajuta în limita posibilităților. Doresc să fiu mereu alături de cei care îmi cer sprijinul și voi fi deschis pentru acțiunile cultural-literare din municipiu. Vă mulțumesc tuturor pentru tot ce ați făcut și faceți în continuare”. 

Profesorul Virgil Pavel îi mulțumește pentru deschiderea demonstrată și mai ales pentru faptul că „V-ați făcut timp să veniți la acest eveniment. Acest lucru, înseamnă foarte mult pentru mine”.  

Luând din nou cuvântul, profesorul Radu face o scurtă prezentare a profesorilor de matematică cunoscuți, începând cu Ion Bogatu, Cristinel Postolache, Emil Bostan, Corneliu Remezescu, C. Bucur, Emilian Trofin, Oliver Drăgan, I. Temneanu, N. Chivu și alții, adresându-le plecăciuni și venerație. Amintește că și profesorul Bucur a fost autor de cărți, de strânsa legătură dintre matematică și literatură dovedită de Ion Barbu, poetul și matematicianul Dan Barbilian.  

 Invitatul special la acest eveniment, poetul gălățean Viorel Dinescu, absolvent al Facultății de matematică, ne spune că a ținut foarte mult să fie prezent, având la Tecuci mulți prieteni de-a lungul timpului, începând cu regretatul poet Dionisie Duma și continuând cu cei de azi, Ionel Necula, Vasile Ghica, Vladimir Radu, Dan Vîță și mulți alții. Ne spune că atunci când a discutat cu profesorul Pavel pentru acest eveniment, era frig tare afară și întrebat când va veni primăvara, a răspuns „Într-o joi, pe 24 martie”, fiind un răspuns cât se poate de poetic. 

Vorbind despre carte, ne spune că o apreciază din toate punctele de vedere, autorul dovedind o excelentă documentare, fiind un împătimit matematician, dar și scriitor. Continuă, afirmând că, în general, „Omul la 20 de ani este de admirat, la 30 de ani de apreciat, la 40 de invidiat și de la 60 în sus de stimat”. Ne recită apoi poezia „E prea frumos aici”. În continuare, ne vorbește de poetul tecucean Dan Vîță, pe care îl consideră cu adevărat un poet interesant, fiind cunoscut nu numai în zona noastră cât și la nivel național. Revenind la cartea profesorului Pavel, poetul Viorel Dinescu ne prezintă câteva aprecieri despre carte de la prof. Ștefan Andronache și prof. Lina Codreanu. Profesorul Pavel, continuă vorbitorul, „ne demonstrează realități în carte și nu numai, convingeri, reținând și un mare adevăr – Învățați bine matematica pentru că așa veți învăța să gândiți”. 

 Poetul Dinescu ne vorbește și de cartea prin care a debutat „Ecuații albastre” – apărută în urmă cu 40 de ani și ne reamintește spusele marelui Grigore Vieru, „Să respectăm cele trei mari valori: Dumnezeu, mama și moartea”. Apreciază apoi pe profesorii tecuceni foarte valoroși: Ionel Necula, Vasile Ghica, Virgil Pavel și Vladimir Radu. Continuă, spunând că această carte trebuie să stea în primul rând în orice bibliotecă și ea face cu adevărat cinste  tuturor profesorilor și învățământului în general: „Personal, vreau să cred că voi fi invitat să recenzez și viitoarea carte a profesorului Pavel 100 + 10”. Ne recită poezia „Zi eternă”, după care ne prezintă  cartea proprie „O sută și una de poezii” – apărută la editura Academiei Române în anul  2020.  

 Luând cuvântul, prof. Vasile Ghica  începe prin a face un reușit portret literar profesorului Pavel, considerându-l autor de cărți, dar și un adevărat profesionist în tot ce face, foarte atent la detaliile editoriale. Ne spune că dacă marele Mark Twain afirmă că provine dintr-un sat sărăcăcios cu circa 100 de locuitori și întrebat ce a făcut pentru sat, acesta având un copil, a spus că a reușit să mărească populația satului cu unu la sută: „La profesorul Pavel, situația e cu totul altfel, pentru că atunci când a auzit că în satul de unde provine e nevoie absolută de un clopot și o clopotniță, s-a oferit să ajute fizic și financiar și astfel, în anul 2016, la această inaugurare, familia Lidia și Virgil Pavel, pe lângă acestea, a oferit tuturor sătenilor prezenți la eveniment volumul – Întoarcerea în timp, dar și alte ajutoare”.  

În continuare, a luat cuvântul prof. Gheorghe Moraru, deși profesor de sport, autor a numeroase volume de poezii. Ne spune că mereu profesorul Pavel a fost un om al cifrelor, dar și al faptelor exacte. 

 Intervine moderatorul Vladimir Radu, făcând o sinteză a cărților apărute până acum la profesorul Pavel, respectiv „Întoarcerea în timp” și „80 de ani în jurul vieții mele” , în anul 2016, „75 de ani – Nicolae Pavel  România – America via matematica” în anul 2017, „Iulia Gheorghiu, o floare rară a Tecuciului” în anul 2018 și „La răspântie de vremuri” în anul 2020 , la care se adaugă lucrarea de față.  

A luat cuvântul prof. Constantin Oancă, amintind de această frumoasă zi de 24 martie îmbogățită cu această frumoasă lansare de carte: „Virgil Pavel mi-a fost și mie profesor de matematică la Liceul nr. 1, azi CNSH. Este un om admirabil, îndrăgostit cu adevărat de viață, un demn exemplu de urmat pentru întreaga lume. Special pentru dânsul, dar și pentru dvs. voi interpreta piesa – Primăvara – pe muzica compusă de Antonio Vivaldi”. 

 Prof. Pavel spune că în sală se află mai mulți foști elevi, printre care Costică Oancă și Iancu Aizic. „Recent, într-o convorbire avută  cu Iancu Aizic i-am spus acestuia – Eu nu știu câtă matematică ai învățat tu de la mine, dar eu, pe teme reportericești, am avut multe de învățat”. A continuat cu prezentarea unui fragment din carte intitulat „Dialog imaginar – Profesorul și Bradul”, un material de o imensă sensibilitate realizat în anul 2016, aceasta cu referire la faptul că în urmă cu circa 60 de ani, directorul de atunci Virgil Pavel, a plantat chiar în fața Liceului un brad care stă de strajă și va mai sta mult timp. Momentul a fost frumos și emoționant! 

A urmat generalul în rezervă Dănuț Saulea, din satul Galbeni, fost elev al Liceului nr. 1 promoția anului 1970, care a avut la matematică pe prof. Pavel. Vorbitorul este conștient de faptul că ale lui cuvinte vor avea valoare pe care marele Fănuș Neagu o considera „ca o virgulă între versurile nemuritorului Eminescu”. Apreciază întreaga activitate a profesorului Pavel dar face mențiunea că Valea Zeletinului a dat oameni de mare valoare României.  

O altă fostă elevă a profesorului Pavel, prof. de franceză Lidia Costea, promoția 1970, apreciază toate realizările familiei Pavel și este mândră de faptul că l-a avut profesor. 

 Scriitorul Ionel Necula, la rândul său, apreciază reușita acestui eveniment și mai ales prestația moderatorului Vladimir Radu și a profesorului Vasile Ghica. Reține ideea generalului în rezervă Saulea de a se studia Valea Zeletinului care a dat multe personalități țării, pentru că important este locul de unde provin oamenii. Dacă de exemplu, Eminescu s-ar fi născut în comuna Piscu, această era super cunoscută în țară și în lume și Ipoteștiul nu ar reprezenta nimic. 

În încheiere, a vorbit o altă fostă elevă a acestui liceu, Irina Bâra Gâciu, din  promoția 1970, care apreciază întreaga activitate a îndrăgitului profesor Virgil Pavel.  

Și astfel, am asistat la o nouă lansare de carte a profesorului Virgil Pavel, o acțiune cât se poate de reușită și pentru care organizatorii dar și familia Lidia și Virgil Pavel merită toate felicitările noastre!  

  

Iancu Aizic 

 

 

error: Content is protected !!