UAT se retrage din GAL „Anton Cincu” Tecuci. Cum s-a ajuns aici

 

Pe lista celor mai discutabile realizări ale administrației PSD, din perioada 2016 – 2020, la loc de cinste se află înființarea GAL „Anton Cincu” Tecuci 

Printr-o Hotărâre a Consiliului local Tecuci, în septembrie 2016, a fost aprobată suma de 3.000 lei de la bugetul local pentru susţinerea cheltuielilor de înfiinţare juridică a Grupului de Acţiune Locală. Banii au mers către capital social, taxe şi onorarii juridice. Tot în Hotărâre era menționat faptul că cheltuielile de întreţinere pentru sediul social al Asociaţiei vor fi suportate de către Municipiul Tecuci. Asta înseamnă că cheltuielile pentru chirie, utilităţi şi dotări erau suportate de contribuabilii tecuceni. În luna august 2017, Consiliul local a aprobat cuantumul cotizaţiei datorat de UAT Municipiul Tecuci către asociația GAL Anton Cincu Tecuci. Acesta este în valoare de 3 lei/locuitor/an. 

După o altă perioadă de timp, într-o intervenție la radio, fostul primar avea să confirme ceea ce tecucenii știau deja și anume că GAL „Anton Cincu” Tecuci nu prea are ce să ne ofere în schimbul cotizației anuale. Toate proiectele care ar fi trebuit să se desfășoare în comun au fost preluate de Primărie. Cu toate acestea, am continuat să plătim câte 3 lei/locuitor/an. 

Fiind întrebat de ce plătim utilităţile sediului care este de fapt casa lui T. Balănică şi ce se subvenţionează din cotizaţia GAL, fostul primar a răspuns: „Preşedintele GAL, Traian Bălănică, va prezenta Consiliului local situaţia financiară şi raportul amănunţit până la data respectivă, aşa cum o va face de altfel în fiecare lună”. 

Pistonați de către tecucenii care nu înțelegeau de ce trebuie să plătească 3 lei pe an fără să primească ceva în schimb, o parte a consilierilor locali a cerut fostului primar un raport privind activitățile desfășurate de GAL Anton Cincu în beneficiul comunității. „Dacă cereţi un raport către GAL, cu siguranţă o să vă dea un raport”, a spus la acea vreme Hurdubae. Replica unui consilier local a fost: „De ce să cerem raport la GAL? Noi suntem consilieri la Consiliul local Tecuci şi cerem UAT-ului ca cine a dat banii să justifice de ce i-a dat. Să ceară UAT un raport şi să ne informeze pe noi, să vedem ce s-a achiziţionat, cu ce preţ, cum şi de ce”. 

În data de 27 noiembrie 2018 Consiliul local Tecuci primeşte un raport din partea GAL „Anton Cincu” Tecuci, primul după doi ani și ceva de la înființare, în care președintele GAL nu uită să menționeze faptul că „nu există legalitatea şi obligativitatea prezentării unui Raport de Activitate către Consiliul local Tecuci”. Din raport aflăm că GAL s-a implicat în redactarea proiectului de reabilitare al CNAE cu fonduri europene, proiect care a generat un scandal imens la Tecuci. Curtea de conturi a descoperit nereguli de 83,78 miliarde lei vechi în cadrul acestui proiect. Nu cunoaştem în care etapă a proiectului s-a implicat GAL şi care este aportul Asociaţiei la abaterile descoperite. GAL a fost implicat și în proiectul „Şcoala – Prietena Ta”, dar nu pro bono, cum a lăsat să se înțeleagă. Pentru organizarea a două conferinţe, de deschidere şi închidere a proiectului, a primit suma de 29.750 lei cu TVA. 

Printre marile realizări ale asociației trebuie totuși să menționăm achiziționarea unei automăturătoare, la mâna a doua, care a deservit gratuit CUP Tecuci. Dar o măturătoare puteam să cumpărăm şi noi direct cu acei bani, nu să dăm la cineva care să ne dea măturătoarea înapoi.  

În ședința Consiliului local Tecuci care se va desfășura mâine, 11 aprilie 2022, consilierii sunt solicitați să aprobe retragerea UAT Municipiul Tecuci din calitatea de membru fondator al Asociației Grupul de Acțiune Locală (GAL) Anton Cincu Tecuci. „Încă de la începutul constituirii Asociației, UAT Municipiul Tecuci trebuia să suporte o contribuție mult mai mare în comparație cu ceilalți membri… În perioada de timp de la constituirea Asociației și până în prezent nu s-a realizat nici un obiectiv prevăzut prin depunere de proiecte și nici nu există perspective de realizare prin intermediul GAL”, se arată în raportul de specialitate care însoțește acest proiect. 

Pe surse aflăm că președintele GAL depune eforturi consistente astfel încât proiectul să nu treacă. Dacă eforturile vor fi încununate de succes, în detrimentul comunității, vom vedea în ședința de mâine.