În dialog cu comercianții despre creșterea tarifelor la Piață: „O să iasă scandal mare” 

 

Opt consilieri locali au convocat pentru astăzi o ședință extraordinară cu patru proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Primele două proiecte se referă la modificări ale Organigramelor şi a Statului de Funcţii ale Societăţilor Compania de Utilităţi Publice SRL și Pieţe Prest TEC SRL Tecuci. 

Ultimele două proiecte prevăd creșteri de tarife: Proiect de hotărâre nr 47/11.04.2022 privind modificarea tarifelor ce vor fi practicate de Societatea Compania de Utilităţi Publice SRL Tecuci precum şi unele activităţi din serviciul de salubrizare, începând cu data de 01.05.2022; Proiect de hotărâre nr 48/11.04.2022 privind modificarea tarifelor ce vor fi practicate de Societatea Pieţe Prest Tec SRL Tecuci, începând cu data de 01.05.2022. 

Cei opt consilieri locali care au inițat creșteri de tarife precum și completări în schemele de personal ale societăților Piețe Prest TEC SRL și CUP Tecuci sunt: Drăgan Oliwer Claudiu – PSD, Cîmpanu Tudor – PSD, Grama Florin Iulian – UIPT, Miron Cosmin Nicolae – UIPT, Pădure Arghire Lucian – PSD, Voinea Ionuț – PSD, Ursulică Constantin – PSD, Paraschiv Mirela-Magda – UIPT. Doi dintre aceștia se află în conflict de interese, fiindcă au rude de gradul I angajate de curând în una din aceste societăți. Astfel la Pieţe Prest TEC SRL au fost angajați soțul pensionar al consilierului local Mirela Paraschiv – UIPT și fratele consilierului local Voinea Ionuț – PSD. 

Astăzi, 14 aprilie, am fost prezenți în Piața Centrală pentru a-i întreba pe comercianți ce părere au despre recentele angajări și despre creșterea cu 10% a tarifelor practicate de la 1 mai 2022. 

Întrebările au fost: „Sunteți de acord să se mărească tarifele cu 10% de la 1 mai? V-au fost oferite condiții mai bune pentru a justifica această creștere? Ați fost consultați în această privință?”. Astfel am descoperit faptul că cei mai mulți au citit în publicația noastră despre intențiile societății Pieţe Prest TEC SRL, alții aflau pentru prima dată. Cu toții s-au declarat revoltați, atât de condițiile oferite cât și de concurența injustă, neloială, care se desfășoară în Piață cu sprijinul conducerii. 

 Comerciantă: „Nu sunt de acord, ce condiții avem? Nici nu vin pe aici să ne întrebe <Proștilor, ce vă trebuie? Stați în curentul ăsta aici…>. Nu sunt de acord. O să le sară lumea în cap”. 

Comerciant: „Nouă, în magazine ne cade tavanul în cap, niște mizerii de magazine avem, nu sunt condiții”.  

Comerciantă: „Nu merg vânzările, ne gândim să stăm acasă, la banii ăștia trebuiau să mai ofere niște condiții. Aici când plouă, plouă pe produse. Cum să ne mărească, dar ce vânzare avem noi? Ăștia nu sunt sănătoși. Uitați-vă cum stăm degeaba. N-au mai schimbat o masă, n-au mai schimbat un bec, nimic”.  

Despre angajații de la birouri aveam să aflăm că „Stau claie peste grămadă”. Pe unii dintre ei i-am găsit afară.  

Comerciant: „În primul rând să taxeze toate tarabele, că un sfert din tarabe nu sunt plătite. Sunt ocupate și neplătite. A doua problemă, piața aia care e nefiscalizată, a doua piață, aia e șpaga lor, afară, că n-au nici o autorizație, n-au nimic, ăia nu sunt bani care ajung în casierie”.  

Despre angajații de la birouri aveam să aflăm că „S-au angajat și pensionari”. 

Comerciantă: „Producătorul vinde aceeași marfă cu noi. De unde iau roșii la ora asta producătorii? N-avem unde să ne ducem la toaletă. De jur împrejurul pieței se vinde zarzavat, eu stau cu zarzavat închisă aici. Dna directoare nu vrea să vină, de ce nu vine între noi să vorbim?”. 

Comerciant: „Să vină să verifice cum se vând produse din import de către producători!”. 

Comerciantă: „Vrea să închidă Piața pentru spălat. Două zile la Paști, două la spălat, patru zile. Cine ne scade aceste patru zilele? E o harababură ce-i în piața asta, nu știu dacă credeți”.  

Comerciant: „Am cerut la contabilă să ne schimbe bateria ca să ne putem spăla pe mâini și a spus că Piața e în insolvență, că nu au bani. Am cumpărat-o noi”. 

Comerciantă: „Să se facă un control, că nu mai putem, suntem disperați. Să se intereseze cineva că nu se mai poate, am ajuns să ne certăm între noi. Mese neplătite, mese goale (Comerciant – <Ocupate dar neplătite, nu taxează nimeni>) să se strângă toți de jur împrejur să vină să stea în mijlocul pieței, să vadă cum se câștigă o bucată de pâine, nu pe margine, prin toate colțurile”.  

Comerciant: „Evaziune 90%. Nu au nici mămăligă pe făcăleț și vând ardei și gogoșari și castraveți de import. Ce producător ești tu? Cu Certificat de producător. Nu este nici o instituție a statului care să controleze?”. 

 Comerciantă: „De ce nu se aude statul? Cu un salariat aici și cu o masă pentru care nu plătește nimic. Asta-i golănie pe față, dar are relații la birouri. Eu plătesc taxe la stat, nu vin de la marfă fără factură”.  

Comerciant: „Dar a venit dna inspector, economist sau ce-o mai fi, sa vorbească cu noi? N-a venit niciodată!”. 

Comerciantă: „Ne încurajează să facem fraudă, ne încurajează să fim răi”. 

Comerciantă: „De la conducere s-a interesat cineva, <Ia să vedem ce probleme sunt în Piață>? Nu interesează pe nimeni, nu vine nimeni de la birouri să ne întrebe ceva. Te duci la ei, <N-am ce să-i fac, găsim noi o soluție>. Ce soluție, de-atâta timp, ce soluție?”. 

Comerciantă: „N-am auzit, nu iscălesc nimic”.  

Comerciantă: „E pericol, haos, nici pe calea de acces n-ai pe unde să mai treci, face toată lumea ce vrea aici”.  

Comerciantă: „Ei au mișculații și cu magazine și cu tot felul și nu poți să zici nimic, că dacă zici ceva spune că ești turnător”.  

Alt sector, alte păreri  

Comerciantă: „Nu mă mai miră nimic. Oricum tot cum vor ei fac. Plătesc gazul și țin geamurile deschise iarna. Să vezi la tarabe ce-o să sară lumea, o să iasă scandal mare. E ceva care nu-i corect. Vânzările sunt atât de proaste…”. 

 Comerciant: „Am ani de zile de când le plătesc aici pentru ca ei să tot angajeze de vedeți că ies prin rotație afară din birouri că nu mai au loc. Sunt foarte mulți salariați angajați pe pile politice. Sunt atât de amețiți că dacă ar fi un cutremur n-ar avea loc pe unde să iasă de mulți ce sunt și înghesuiți. Eu îi văd zilnic, așa cum sunt și acum, că ies la aer de parcă sunt curci bete. Ia priviți cum ies, prin rotație. În atâția ani nu m-a întrebat unul dacă am doleanțe. În schimb, cum trece luna vin să le achităm, să nu rămână în pană de bani la salariile nesimțite. În parcare de la ora 9 nu mai intră nimeni, că nu mai e loc de cei care etalează produsele, neavând contract ca noi, banii merg în buzunarele ăstora de la birouri. Vă place cum pute aici la mine? Nu îi interesează că trebuie să suportăm zilnic, vin să-și încaseze taxele și pleacă. Atât fac”.

Comerciant: „A fost întrebat unul angajat de câteva luni, soț de consilieră locală de ce nu stă acasă că are pensie bună din armată. A răspuns că el nu-i angajat la stat, că Piața e un SRL și nu e nicio problemă că cumulează pensie cu salariu. Cine poate oase roade”.

 Comerciant: „Nu se face curat la baie, pute până la noi, plus că avem canalizarea chiar lângă tarabă și avem nevoie de mască de gaz să rezistăm în putoarea asta. Nu vin să stea la discuții cu noi niciodată, am fost sus la ei și le-am zis să facă ceva cu canalizarea asta la nas, dar au rezolvat probabil pe hârțoagele lor, că aici nu i-am văzut”.

Comerciantă: „Hai să vă spun cum fac curat ei. Întâi trebuie să împrumute metri de furtun, că ei nu au nimic în dotare, apoi bagă jetul de apă și curge dinspre baie către noi. Asta e curățenia. A doua zi găsim toată mizeria și băltoacele în fața magazinelor și trebuie să ne ocupăm noi. Împrăștie mizeria, atât. Nu mai avem femeie de serviciu la baie, a dat afară una ca să mai angajeze câte un administrator / director și de ăștia cu multe grade. Păcat că nu puteți filma și mirosul băii, să știe și tecucenii ce condiții avem”.

 Comerciantă: „Nu ai cu cine discuta, toți din conducere sunt cu nasul pe sus, dacă nu era partidul să-i bage pe funcții erau muritori de foame. Nu i-a interesat, nici pe ăștia nici pe ceilalți care s-au perindat la conducere de situația noastră. Vor bani și atât. Poate să ne plouă, să stăm la 60 de grade resimțite vara aici, nu existăm pentru ei decât în ziua când trebuie achitat. Nici aceștia, nici cealaltă gașcă care a fost înainte nu au făcut un pai cruce, absolut nimic”.

În concluzie, creșterea tarifelor la Piețe Prest TEC în lipsa modernizărilor cerute de comercianți va da naștere unei revolte pe care cei opt consilieri locali sperăm că vor ști cum să o gestioneze. La nemulțumiri se adaugă și condițiile precare oferite de Piețe Prest TEC în desfășurarea activităților de comerț, cum ar fi ploaia care cade pe tarabe sau în magazine, ori stadiul de degradare întâlnit la grupul sanitar.