Percheziții. Reținuți pentru trafic de persoane și spălare de bani

 

Miercuri, 20 aprilie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii DIICOT – ST Galați, au efectuat șase percheziții domiciliare, în județul Galați, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și spălarea banilor. 

Simultan, pe teritoriul Olandei, în baza unui ordin european de anchetă emis de procurorii DIICOT – ST Galați și transmis prin intermediul EUROJUST, au fost efectuate două percheziții domiciliare, precum și audieri de persoane privind activitatea aceleiași grupări infracționale, la activități participând doi polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați. 

 În cauză, s-a reținut că două persoane, din județul Galați, ar fi recrutat, utilizând metoda „Loverboy”, patru persoane vătămate, cu posibilități materiale precare sau din familii destrămate. Ulterior, le-ar fi transportat în afara țării, cu scopul de a le exploata sexual pe teritoriul Spaniei, Italiei, Belgiei, Marii Britanii, Germaniei și Olandei. 

Odată ajunse în țările de destinație, persoanele vătămate ar fi fost determinate să practice prostituția, fiindu-le reținute documentele de identitate. Persoanele vătămate ar fi fost cazate în imobile deţinute de membrii grupării sau închiriate în acest scop. În măsura în care refuzau să continue activitatea, ar fi fost lovite și amenințate, creându-li-se, astfel, o stare de temere pentru a le menține în starea de exploatare.    

 Sumele de bani obținute din exploatarea persoanelor vătămate ar fi fost însușite de persoanele bănuite și investite, prin intermediul unor persoane apropiate, în imobile, autoturisme și diverse alte bunuri și activități. Acționând în această modalitate, cei în cauză ar fi obținut aproximativ 735.000 de euro. 

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României și Olandei, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 biciclete, diverse modele, despre care există suspiciunea că ar fi fost sustrase din Olanda, 2 pistoale, dintre care unul letal, precum și 2.000 de euro. Totodată, a fost dispus sechestrul asigurător asupra a două autoturisme de lux, în valoare de aproximativ 60.000 de euro. 

 Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații. De asemenea, EUROJUST a organizat un centru de coordonare pentru ziua comună de acțiune. 

În urma activităților desfășurate, la data de 20 aprilie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane, cercetate pentru trafic de persoane, în formă continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată. 

 De asemenea, a fost dispus controlul judiciar, pentru 60 de zile, față de a treia persoană, cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată. În cursul zilei de astăzi, persoanele bănuite urmează să fie prezentate Tribunalului Galați, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, transmite IPJ Galați.