Cod Galben de inundații

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod Galben privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. 

Sunt vizate bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, și Siret. 

 Avertizarea este valabilă în intervalul 27 aprilie, ora 15 – 29 aprilie 2022, ora 12, pe râurile din mai multe bazine hidrografice printre care se află și Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, respectiv judeţele: Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi. Fenomene hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.         

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”, se arată în comunicatul INHGA.