„Wellbeing at school” – Proiect Erasmus la CNSH Tecuci

 

O serie de bune practici din diferite sisteme educaționale au arătat că există o legătură între rezultatele învățării elevului și starea lui de bine. De aceea, tot mai multe școli sunt interesate în a oferi elevului experiențe de învățare cât mai interesante pentru a-l face să se simtă cât mai bine în mediul școlar. Starea de bine (wellbeing) a devenit un standard al educației de calitate oferite de o școală.  

Colegiul Național „Spiru Haret” (CNSH) Tecuci este partener în proiectul „Wellbeing at school”, un proiect ERASMUS+ KA210-SCH-3F343tCO coordonat de Group Moraru sàrl/Languages.lu Luxembourg (prin Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru – fost elev al colegiului, inițiator proiect). Proiectul are o durată de 9 luni, se desfășoară în perioada 1 martie – 1 decembrie 2022 și are ca obiectiv principal dezvoltarea capacității digitale de a integra în demersul didactic noile tehnologii și metode de predare inovatoare care ar îmbunătăți starea de bine în școală.  

Și pentru că starea de bine a elevului depinde de starea de bine a profesorului, prima activitate a proiectului – „Instruire pentru utilizarea cu succes a noilor tehnologii și a metodelor de predare inovatoare” a constat într-o săptămână de formare pentru zece profesori, în Luxemburg, în perioada 14 – 21 aprilie 2022. Gazda noastră, Clara Moraru, ne-a oferit posibilitatea de a cunoaște bune practici de predare și de dezvoltare a școlii în vederea asigurării stării de bine a tuturor celor implicați în educație (Clara Moraru este, printre altele, un antreprenor de succes, fiind fondator și director al Languages.lu, autoare a unor interesante și foarte utile cărți și resurse educaționale pentru copii).  

A fost un demers deosebit, care a oferit oportunitatea de a cunoaște locuri noi și oameni speciali. Astfel, am avut un schimb de experiență cu Massimo Santini privind sistemele educaționale din Luxembourg și România (Massimo este profesor de limba franceză și limba luxembourgheză, dar organizează și activități pentru elevii săi în cadrul unui club de teatru; el ne-a împărtășit din experiențele de predare și învățare din școala luxembourgheză).  

Activitățile de formare „Digital Learning” au fost susținute de Peter Bica (Digital learning consultant la „The Learning Distillery”) și au avut ca obiectiv dezvoltarea competențelor digitale a profesorilor în proiectare și producție multimedia (editare fișiere video-audio, blog-uri, cataloage interactive, site web), în utilizarea jocurilor digitale interactive în sala de casă și/sau online, în detectarea plagiatului de text și imagini și în construirea de instrumente de evaluare (teste și formulare de feedback). 

Din dorința de a îmbunătăți starea de bine în școală, ne propunem să oferim elevilor posibilitatea de a-și dezvolta abilități prin participarea la activități extrașcolare în cadrul unor cluburi de pictură, teatru, muzică, film/fotografie și gastronomie. Vom elabora un ghid de bune practici privind metodele de predare inovatoare și vom realiza un plan de acțiune („Starea de bine în școală”) prin care artele sunt susținute cu mijloace digitale.  

Apreciem sprijinul aparte oferit de Daniela Clara Moraru în îmbunătățirea stării de bine din școala noastră. Suntem convinși că școala trebuie să ofere un mediu prielnic pentru promovarea bunăstării emoționale atât a elevilor, cât și a profesorilor. Starea de bine trebuie indusă și cultivată. Dacă ne facem mediul ambiant cât mai plăcut, dacă ne înconjurăm de lucruri și de oameni care să ne inspire, dacă rămânem calmi și implicați în demersurile noastre, atunci putem spune, cu siguranță, că am atins starea de bine.  

Și dacă tot avem de ales ce să transmitem celorlalți, de ce să nu transmitem fericire? Avem convingerea că participarea în proiectul „Wellbeing at school” va aduce schimbări de atitudine, de comunicare și va face din Colegiul Național „Spiru Haret” un loc special, în care profesorii și elevii să fie fericiți, motivați și apreciați.  

 

Prof. Ramona Petrică 

Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci