A doua ediție a Salonului Artelor la Ateneul din Tecuci

 

După ce au realizat împreună Megafestivalul Internațional al Aforismului, ajuns acum la cea de a VI-a ediție, Fundația Pelin împreună cu distinsul profesor scriitor Vasile Ghica, au pus bazele, tot la Fundația Pelin, unui Salon al Artelor. Acest lucru s-a petrecut pe data de 23 martie 2022. Atunci, după ce s-a discutat despre importanța și necesitatea acestui salon, au mai vorbit profesorul Ionel Necula și iscusitul bibliotecar din Corod, Iancu Huzum. A urmat un videoclip cu o piesă din repertoriul marelui violonist George Enescu, interpretată de violonistul Gabriel Croitoru, cel care a copilărit la Tecuci, la bunici, interpretul cântând chiar la vioara pe care a folosit-o George Enescu. 

În continuare, invitat de onoare a fost poeta Valeria Manta Tăicuțu, aceasta prezentându-ne mai multe poezii proprii și în final având plăcerea de a răspunde la întrebări venite din sală, de la publicul format mai mult din elevi de la Colegiile tecucene. Trebuie menționat faptul că Salonul Artelor este destinat literaturii, muzicii și artelor plastice, aici urmând să aibă loc evenimente de valoare, dezbateri, dialoguri scenă-sală, lecturi literare și concerte de muzică clasică, precum și alte activități.  

Joi, 12 mai 2022, evenimentul a fost deschis de profesorul Vasile Ghica, anunțând că în sala se află elevi de la CNSH conduși de profesoara Monica Târziman și elevi de la alte școli. De asemeni, au fost de față reprezentanți ai Asociației Pensionarilor din Tecuci conduși de inimoasa președintă Nuța Donici. Alături de aceștia și iscusitul scriitor Ionel Necula, precum și îndrăgitul cercetător în istoria locală Daniel Bradea.  

Vorbitorul continuă spunând: „Este foarte interesant ca elevii tecuceni să-și cunoască scriitorii și poeții locali și azi, din cei peste 30 de scriitori, avem acum pe scena Ateneului, alături de mine, pe trei din aceștia. Și voi începe prezentările cu profesorul Virgil Pavel, poeta Mihaela Gudană și pe scriitorul poet Tănase Dănăilă”. Este apoi prezentată poeta Mihaela Gudană, bibliotecar la Ghidigeni, dar prezentă foarte activ la toate manifestările literare din Tecuci și zona apropiată. A debutat în anul 2012, este membră a USR Iași, membră a Uniunii Scriitorilor de Limba română din Canada, autoare până acum a șase volume de poezii, trei de proză dar și o lucrare dramatică. Este prezentă în 20 de antologii literare, publicând în numeroase reviste literare.  

 În continuare, ne este prezentat profesorul Virgil Pavel, fost director la CNSH. care, deși târziu, s-a afirmat și în domeniul literar, aceasta pentru că și în perioada în care era în învățământ, colabora cu revistele literare din municipiu și județ cu materiale din viața liceului. A scris șapte cărți despre familia sa, despre satul natal dar și despre personalitățile pe care le-a cunoscut și apreciat, ultima carte fiind dedicată sculptorului Dan Mateescu.  

Despre Tănase Dănăilă ni se spune că este un recunoscut poet, scriitor, membru al UZPR și autor de carte de interviuri cu personalități tecucene sau din județul Galați.  

 În continuare, profesorul Ghica ne spune că acest salon se dorește a fi o punte între elevi și literatură, îndemnând elevii la citit cât mai mult. Vorbitorul continuă prin a  se opri asupra istoriei Tecuciului, amintind de Cocuța  Conachi, aceea ființă dominată de dragostea de țară și de pământul natal și care a dorit ca să fie înmormântată în țară ei, în satul ei, respectiv la Țigănești. Se amintește apoi de Primul Război Mondial, atunci când vagoanele ce trebuiau să ajungă pe front cu alimente și muniții, oprite în gara Tecuci au fost incendiate de nemți dar salvate de tecuceni. Să nu uităm de frontul de la Mărășești care își avea Comandamentul de război la Tecuci, la fosta Grădiniță nr. 14 din Parcul Central.

Se mai subliniază faptul  că în România existau 72 de județe dar județul Tecuci a dat țării un număr de 18 academicieni. Profesorul Ghica subliniază faptul că este necesar ca elevii să știe aceste lucruri. Revine la faptul că în Tecuci avem peste 20 de scriitori și poeți și, azi, avem pe scena Ateneului, pe trei din aceștia și invită la microfon pe profesorul Virgil Pavel, cel care, la cei 86 de ani, are multă putere de muncă și continuă să scrie.  

Acesta începe spunând că se bucură de acest moment și mai ales de prezentarea făcută, oprindu-se la recenta lui apariție, cartea dedicată sculptorului Dan Mateescu: „Dacă mă veți întreba de ce am scris această carte, nu pot să va răspund exact și poate că, nici nu am scris-o eu ci a scris-o sufletul meu cu mâna lui Dumnezeu! Și, astfel, iată că am reușit să trec de la integrale, logaritmi și figuri geometrice, în lumea culturii și a autorilor de cărți. Am scris această carte pentru că suntem datori să lăsăm generațiilor viitoare date importante despre cei ce au trecut prin aceste locuri, neuitând de vechiul dicton – Omul sfințește locul. Mulțumesc și pe această cale tuturor celor ce m-au ajutat, respectiv personalităților din lumea artelor plastice din Iași, Galați, Tecuci, dar în special distinsei soții a artistului plastic, ing. Valeria Mateescu”.  

 În continuare, autorul ne prezintă câteva date biografice ale artistului plastic subliniindu-se faptul că despre acesta s-a scris în numeroase reviste de specialitate și publicații, fiind autor a 16 expoziții personale, 37 de expoziții colective și 43 de lucrări de monumente în aer liber, la loc de cinste aflându-se cele 10 monumente de pe Aleea Personalităților din Parcul Central. Se remarcă și faptul că nici unul din monumente nu poartă semnătura autorului, poate din modestia de care a dat permanent dovadă acesta. Este prezentat un material video despre viața și activitatea artistului, material realizat de muzeografa Daniela Alecsa de la Muzeul „Teodor Cincu” din Tecuci. Se precizează și faptul că una din sălile muzeului îi poartă numele. 

 Revenit la funcția de moderator al evenimentului, profesorul Ghica apreciază frumoasa clădire a acestui Ateneu și o consideră cea mai valoroasă investiție culturală din ultimul secol. Aceasta în timp ce oameni cu mari potențe financiare au investit în hoteluri, restaurante, magazine sau mici afaceri financiare. Familia Pelin a investit în Cultură locala. Se mai amintește și faptul că Festivalul Internațional al Aforismului are afișe în numeroase țări din Europa și chiar în lume. Vorbitorul revine și la istoria locală reamintind faptul că Tecuciul este considerat și leagănul Aviației dar și al Cercetășiei, aici fiind Capitala acestora. A urmat apoi o secvență muzicală filmată cu violonistul maghiar Antal Zalai care a concertat aici în anul 2018 și care va reveni la Tecuci, la Ateneu, pe 14 mai 2022.  

Poeta Mihaela Gudană vorbește elevilor despre frumusețea poeziilor și a lecturilor  literare, îndemnându-i să vină la biblioteci. Din volumul propriu  „Elegii” – apărut în anul 2016 citește poeziile  „Veșnicia” și „Loc”, iar din literatura universală citește poezia lui Pablo Neruda intitulată „Mi-e sufletul o aripă vie”.  

 A urmat poetul Tănase Dănăilă care a citit din literatura universală poezia poetului chinez  Li Bai intitulată „Pe malul unui lac” iar din creația proprie a citit poeziile „Rămâi o veșnică ispită” și „Introvertire”.  

Profesorul Ghica a recitat cu multă dăruire poezia „Cântec pentru mama” de Virgil Carianopol.  

În final, poeții au adresat elevilor întrebări despre ce este și cum văd ei poezia, iar cei care au răspuns au primit de la aceștia cărți.  

Apreciem reușita acestui salon felicitându-i din tot sufletul pe organizatori.  

  

Iancu Aizic