Noaptea Muzeelor 2022, punct de atracție pentru setea de cunoaștere a nenumăraților vizitatori – FOTO

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a întâmpinat vizitatorii sâmbătă, 14 mai 2022, timp de aproximativ cinci ore în cadrul activităților desfășurate la nivel național sub titulatura „Noaptea muzeelor 2022”.  Organizat sub egida Rețelei Naționale a Muzeelor din România, evenimentul a avut la Tecuci titlul „Clasic meets modern. People meet historical truth!”.   

 Partenerii evenimentului au fost: Asociația Culturală Pro Valores, Asociația Culturală Tomis – Filiala Galați și Institutul Național pentru Studierea Holacaustului „Elie Wiesel”.   

Tecucenii și nu numai, în număr destul de mare, au luat cu asalt sălile Muzeului, au vizitat expoziția de bază a muzeului, colecțiile de paleontologie, arheologie și numismatică, interior interbelic (cu obiecte provenite din donații) precum și expozițiile temporare: „Pe frecvențe radio” – cu nenumărate difuzoare, aparate radio și telefoanele din trecut și „Povestiri din Holocaust. Istorii locale”- interesante panouri cu benzi relatând povești documentare ale Holocaustului din România.    

Vizitatorii au fost fascinați de expuneri, iar la etajul instituției tronau o mică parte din lucrările realizate de mâinile dibace ale sculptorului Dan Mateescu precum și expoziția etnografică cu frumoase obiecte tradiționale folosite de români în alte timpuri.  

 Totodată, au fost prezentate publicului uniforme militare din perioada interbelică de către Asociația Culturală Tomis – Filala Galați, doritorii făcând fotografii și imortalizând momentul alături de tinerii prezentatori. Interesantă costumație purta și jurnalistul Victor Cilincă, alături de doamna sa – infirmieră de război.  

De la ora 20,30 spectatorii au schimbat registrul emoțiilor, iar imaginația i-a purtat în vremurile frumoase ale trecutului pe muzica camerală susținută de cei doi componenți ai Ansamblului Musica Viva: pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea. La finalul serii a fost proiectat un film documentar.  

Conducerea Muzeului tecucean, Daniel Dojan împreună cu personalul și voluntarii au stat la dispoziția publicului, dând explicații și îndrumări, per ansamblu fiind o seară frumoasă, vizitatorii încărcându-și tolba culturală cu file de istorie. O seară de mai interesantă pentru care merită să aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea ei!