Reușit recital al violonistului Antal Zalai la Ateneu

 

Sâmbătă, 14 mai 2022, Ateneul din Tecuci a găzduit recitalul îndrăgitului violonist maghiar Antal Zalai, cel care a mai cucerit publicul tecucean și în anul 2018. 

Antal Zalai s-a născut la 31 ianuarie 1981 la Budapesta, într-o familie de muzicieni unde tatăl, bunicul și străbunicul lui aveau aceeași pasiune – muzica cultă. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani, iar la 6 ani a susținut primul lui concert în fața publicului. La împlinirea vârstei de 12 ani, superstarul de la Hollywood Monica Bellucci l-a invitat la spectacolul de gală de la UNESCO, transmis în direct de televiziunea RAI.  

A absolvit Conservatorul Regal la Bruxelles în anul 2009, fiind student la Kati Sebestyen. Este printre  puținii artiști pe care chiar și colegii de breaslă îl elogiază în întreaga lume pentru seriozitatea lui în profesie. Este unic printre violoniști prin sunetul caracteristic, pentru formarea lui muzicală naturală, virtuozitate și, mai ales, eleganța de care dă dovadă.  

 Artistul cântă la o vioară Stradivarius din anul 1733, instrument la care a cântat violonistul maghiar Garay Gyorgy (1908 – 1988), Zalai întrând în posesia  viorii prin intermediul profesorului său Peter Kamlos. În prezent, Antal Zalai locuiește împreună cu soția, într-o ambianță foarte plăcută și liniștită, pe malul  lacului Balaton.  

În programul din seara de sâmbătă, 14 mai 2022, care a fost deschis de gazda Ateneului – Eugen Pelin, acesta, după o scurtă prezentare a invitatului, ne-a spus că vom audia Sonata nr. 2 pentru vioara solo în la major op. 27 nr. 2 de Eugene Ysaye, apoi partitura pentru vioară solo în re minor de Johann Sebastian Bach și Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok. 

În sala Ateneului, am remarcat, ca de obicei, prezența familiilor Ghica și Dănăilă, a cercetătorului în istorie Daniel Bradea, a profesorului de vioară Corneliu Cristea, a doctorului Rusu dar și a profesorului doctor Cezar Ungan, însoțit de un grup de elevi frumos îmbrăcați, de la clasele a X-a ale CNSH. Credem că ar fi necesar și frumos ca și alți profesori de la colegiile sau școlile tecucene să vină aici împreună cu elevii pentru a gusta din frumusețea acestei minunate arte.  

Spun acest lucru pentru că, în pauză, grupul de elevi de la colegiul tecucean a cerut detalii despre muzică și instrumente de la gazda Eugen Pelin, informații pe care acesta le-a oferit cu multă plăcere și am văzut mulțumire și satisfacție în privirile lor. 

Aplauzele spectatorilor au recompensat excelenta prestație a renumitului violonist, încheind astfel o nouă seară plăcută la Ateneul tecucean.  

 

Iancu Aizic