Apreciată și utilizată în întreaga lume, învățarea prin proiecte presupune investigația aprofundată a unei teme sau probleme ce captează interesul, energia și timpul celor care învață.
Colaborând în grupuri, elevii explorează, soluționează probleme reale, iau decizii, își asumă responsabilități, folosesc resurse tehnologice și mijloace de comunicare diverse. Evaluarea produsului, dar și a procesului, valorificarea experiențelor și intereselor îmbunătățesc motivația și autoreglarea învățării, competențele socio-emoționale și participarea civică. Pe lângă stimularea cognitivă și socio-interacțională, proiectele susțin perspectiva copiilor și starea lor de bine.
Proiectul „Soft Skills for a better life” se apropie de final. Chiar dacă pandemia a oprit pentru un timp mobilitățile și activitățile s-au derulat online, a venit în sfârșit momentul în care copiii din România, de la școala noastră, Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci – Daria T., Răzvan A., David B., Georgiana C., Alessia M., Raisa B., împreună cu profesorii Anișoara Bădăluță, Gina-Nicolescu Diaconu, Valerica Mititelu au participat în perioada 16 – 20 mai 2022 la mobilitatea ce a avut loc la Scuola Statale Italiana din Madrid.
Pentru că proiectul și-a propus de la început să vizeze activitățile tip STEAM și învățarea experiențială, copiii au participat alături de colegii croați și spanioli la ateliere de programare – folosind tablete, programul SUGARCAD și imprimanta 3D, pentru a obține brelocuri, apoi de robotică, unde au lucrat cu LEGO WeDo 2.0, realizând roboți funcționali. Aventura a continuat cu ateliere de realizare a unor circuite electrice folosind led-uri colorate, copiii găsind împreună un limbaj comun de comunicare așa cum doar ei știu să o facă.
Activitățile sportive au adus din nou împreună copiii participanți, unde, după o paradă frumoasă a claselor din școala gazdă, au avut loc întreceri sportive cu un joc inventat de elevi prin combinarea unor reguli din baschet și volei.
Fiind la Madrid, un tur cu autobuzul a adus bucuria tuturor și a reprezentat prilejul de a cunoaște puțin orașul, apoi o plimbare prin parcul RETIRO și vizita la muzeul PRADO au oferit copiilor spanioli prilejul de fi ghizi pentru participanții la mobilitate.
Festivitatea de oferire a certificatelor de participare și un spectacol al copiilor spanioli au marcat finalul unor zile minunate, pline de activități dar și de bucurie, experiențe și amintiri pentru viitor.
Valerica Mititelu, Gina Nicolescu Diaconu, Anișoara Bădăluță