Cea de a doua zi din această săptămână, care a coincis cu ultima din luna mai, a oferit tecucenilor șansa de a ne aminti de unde venim și încotro ne ducem, Noi – ca Municipiu și noi – ca locuitori ai Municipiului Tecuci. Ocazia de a vedea Municipiul ne-a fost oferită de către consilierul local Vladimir Radu, membru în Comisia nr. 3 a Consiliului Local Tecuci – Activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, protecție socială.
În ședința Consiliului Local desfășurată marți, 31 mai 2022, consilierul PNL Vladimir Radu a făcut o frescă a situației din oraș, lucruri și atitudini condamnabile cu care dăm ochii zi de zi, dar pe care mulți dintre noi nu le mai vedem pentru că, din păcate, ne-am obișnuit cu ele, sau avem impresia că așa trebuie să fie.
„La vârsta mea mă simt stupefiat într-o atmosferă pe care toate televiziunile au transmis-o, spre ”mândria” noastră, a tuturor tecucenilor. Un ministru al învățământului este exasperat de ceea ce se întâmplă aici, nu poate derula un program guvernamental de ajutorare a copiilor cu masă caldă din cauză că… Și este aceeași cauză pe care o știu toți oamenii – Nu s-a aprobat bugetul! Pentru mine, acest împrumut, care este Cuiul lui Pepelea, este o chestiune care m-a deranjat de la început, de când a fost inițiat. Ne place, sau nu ne place, el a fost inițiat de atunci și n-ați propus nici referendum, nici nimic altceva, nici o formă de consultare publică. E bună forma asta de consultare publică acum, e bun acest împrumut peste un an și jumătate, poate la începutul lui 2024 în speranța că… În speranța că PSD-ul va veni din nou la putere, ca să înțelegem cu toții, oameni buni! Și atunci ar fi bun. Nu vi se pare că punem înainte cuvântul zeului de la Târgu Bujor, înaintea tecucenilor, înaintea importanței tecucenilor?… Sau de la Iași…
Din motive pe care nu le invocăm în acest cadru, actualul Consiliu Local se află în situația ingrată, dificilă dar plină de responsabilitate asumată, de a trebui să rezolve în mod obligatoriu mai multe obiective neglijate sau amânate de-a lungul sesiunilor anterioare. Vă dați seama cu câte ne-am trezit în brațe, noi, consilierii de acum? Cum ne vor arăta cetățenii cu degetul, pe X, pe Y, pe mine, pe altul, om cu păr alb care vine aici și se face că nu observă că: unităților militare dezafectate nu li s-a găsit o utilitate stabilă de 20 de ani; clădirile de patrimoniu cultural sau urbanistice stau aflate în ruină și nu putem să mișcăm nimic din ele, sunt pe punctul de a se prăbuși câteva; un stadion la care se conturează, abia, o tribună și un vestiar; câteva monumente grav afectate de intemperii; un conac la Țigănești de care niciunul dintre proprietari nu dorește să știe; săli pentru manifestări publice indisponibile și toate situate aici, în Centrul Civic?
Am spus de prima dată când am venit în sala asta: ”Cum nu-mi plesnește obrazul de rușine când oprește un autocar și vede atâtea draperii pe clădiri, singurele clădiri de patrimoniu din Tecuci?”.
Cum stăm noi și ne fricționăm unii cu alții acum când este anul în care avem cele mai mari sume de bani? Putem dispune de cele mai mari sume de bani să dăm brânci orașului ăsta, să meargă și el undeva înainte.
Străzi desfundate, cu lucrări ce tărăgănează la infinit, sau străzi cu pietriș, mai rele și mai urâte decât în ultimul sat din jurul Tecuciului. Cum putem să acceptăm așa ceva? Clădiri ale unui spital aproape bicentenar care tot așteaptă să se întâmple o minune venită dinspre Dunăre. O statuie de bronz dispărută, canalizări vechi, făcute praf, sau cele de ape pluviale anulate de marea firmă Rotary, o groapă locală de gunoi cu care cineva se laudă că ne-a luat-o. Ne-a luat-o! Și a crescut un morman de gunoi că n-avem bani să plătim gunoiul acum. O șosea de centură care trenează de mai mult de 11 ani și nimeni nu s-a legat cu lanțuri acolo.
Pentru că toate aceste neajunsuri trebuiau să poarte un nume, un singur nume, li se spune Primarul. Mă întreb, noi, consilierii, nu suntem aici părtași la așa ceva? Mai avem doi ani, am avut doi și mai avem doi. La întrebarea ”Ce-ați făcut, măi oameni buni?”, ce răspundem?”
În interpelarea sa, consilierului Vladimir Radu a atins un alt subiect sensibil: „Văd că se spune ”noi”, cu literă mare ”Noi 11”. Guru de la Galați tot (zice): ”Ai mei 11 fac așa”. Eu nu știu ce să mai cred. Oameni buni, ați votat trei partide sau numai două? Vreau să știu”. Aspectul a inflamat asistența, drept pentru care președintele de ședință i-a atras atenția că a divagat de la tema întâlnirii, cea a Bugetului.
„Aveam ca temă să votăm bugetul inițial. Pe bugetul inițial n-am văzut că scrie ”Hai să scriem un amendament cu bugetul inițial pe 2022 care se va produce la sfârșitul anului 2023”. Ați inventat planurile cincinale de la început?”, a concluzionat consilierul Vladimir Radu.
Așa cum se știe, nici măcar situațiile alarmante prezentate de către consilierul local nu au impresionat opoziția, iar Bugetul local nu a fost votat. Întrebarea consilierului Vladimir Radu, după doi ani de zile, poate fi adresată, deopotrivă, aleșilor dar și celor care i-au trimis în Consiliul Local: „Ce-ați făcut, măi oameni buni?”.