Reîntâlnire emoționantă după 52 de ani. Promoțiile anului 1970 de la Liceul nr. 1 Tecuci – FOTO

 

Întotdeauna când aud cuvântul reîntâlnire gândul îmi zboară la ultima clasă de liceu, mai ales la ultimele ore, în care noi, cei care am stat împreună, ca într-o adevărată familie timp de patru ani, va trebui să ne despărțim. Ne facem poze cu prietenii și pentru panoul de promoție și ne bucurăm când vedem că acolo scrie „Reîntâlnire peste 10 ani!”. Și anii trec, noi mergem fiecare pe drumul lui în viață și iată-ne, acum, ajunși la întâlnirea semicentenară, 50 de ani, așa cum se spune, o viață de om.  

Sâmbătă, 4 iunie 2022, profesoara Lidia Costea a lansat invitația de participare la Aniversare a 52 de ani – din cauza pandemiei amânată – a promoției anului 1970 de la CNSH. În clădirea liceului se remarcă o curățenie deosebită și panouri cu frumoase titluri intitulate „Tradiție, Prestigiu, Performanță”. Holul este plin de invitați, foștii elevi de acum 52 de ani, unii bucurându-se de revedere, iar alții încercând să se recunoască. Discuțiile continuă. Lângă noi, profesorul Gh. Moraru este întrebat „Tu cine ești, la ce clasă ai fost?”- pentru că este reîntâlnirea celor 4 clase – „Eu am fost la toate clasele, pentru că v-am predat Sportul!”, răspunde prof. Moraru.  

 Se intră într-o sală de clasă, unde discuțiile continuă. Și exact la ora 11, ora anunțată, manifestarea este deschisă de profesorul Virgil Pavel, fostul director al liceului. Se începe cu o slujbă de pomenire pentru cei decedați, dar și o slujbă pentru cei prezenți, fiind oficiată cu mult profesionalism de părintele Petru Ojog și dascălul Costel Gârbu, părintele începând prin a ne spune că este foarte emoționat. În acest timp, privesc băncile moderne din sală și mi le reamintesc pe cele de acum 50 de ani. Tablă neagră cu nelipsita cretă și burete este înlocuită cu două table noi, moderne, nu mai există vechile cuiere, acum totul fiind la standarde moderne, cu nelipsitele geamuri cu termopane.  

După terminarea slujbei, prof. Pavel mulțumește părintelui Ojog, felicitându-l pentru onoranta funcție obținută recent, de secretar al Protopopiatului Tecuci, dânsul fiind și doctor în teologie, un om cu o bogată activitate, dublată de o aleasă cultură și activitate spirituală.  

În continuare, profesoara Lidia Costea, organizatoarea evenimentului, mulțumește pentru prezența la întâlnire, profesorilor și colegilor. Ne sunt prezentați profesorii de la catedră, respectiv profesoarele Emilia Vasilică și Maria Chiriță și profesorii Virgil Pavel, Alexandru Mârza și Gh. Moraru. Se amintește și faptul că în sală se află și prof. Ștefan Andronache, cel care a predat aici – Istoria Artelor – acum, venind și pentru faptul că distinsa lui soție, Georgeta, a predat în acest Liceu, ani în șir, Limba franceză. Prof. Costea amintește și faptul că se dorește ca după această întâlnire să se meargă acasă la profesoara Maria Mititelu, acum în vârstă de 92 de ani.  

Din materialul prezentat de profesoara Lidia Costea, s-a remarcat faptul că pentru elevi școala era cea de a doua lor casă și pune în prim plan contribuția adusă de toți profesorii, în special amintind de Iulia  Gheorghiu, Nadejda Decuseară, Georgeta Andronache, familia Orisivski sau Nicolae Placicov, cel care l-a avut elev pe regretatul sculptor Dan Mateescu. Nu sunt uitați nici profesorii Mihai Focșa sau Gh. Moraru, ultimul acum la catedră. Se vorbește de profesorul Ștefan Andronache care a dus faima Tecuci în țară și chiar peste hotare prin expozițiile avute. Prof. Pavel intervine spunând că profesorul Andronache este și membru al Asociației Fotografilor Amatori din România.  

 Organizatoarea îl roagă pe profesorul Pavel să spună câteva cuvinte foștilor elevi, acesta începând prin a spune „Bine ați venit în liceul nostru, unitate care nu peste mult timp va sărbători 125 de ani de existență. Pentru mine, acest liceu a fost și a rămas cea de a doua familie și atunci când am momente mai grele în viață, vin aici și, discutând cu diferiți profesori, îmi revin și simt că sunt din nou așa cum îmi doresc”. Continuă, amintind de momentul  28 octombrie 1998, atunci când s-a sărbătorit Centenarul liceului nr. 1 – azi CNSH și amintește de numeroși elevi care au trecut pe aici și au făcut cinste liceului, acum punând în prim plan pe frații gemeni Ionel și Toderiță Rusu, ambii preoți de înaltă ținută, unul la București și altul la Galați, ambii și poeți, amintind de noua lucrare intitulată „Întoarce-te”, o ediție bilingvă.  

Profesorul Pavel mai spune că obiectul lui preferat era „Măria sa, Elevul”. Continuă, amintind că a dedicat cu mare dragoste o carte fostei colege Iulia Gheorghiu, respectiv cartea intitulată „Iulia Gheorghiu, o floare rară a Tecuciului”. Reamintește că profesorul Alex. Mârza, acum la catedră, a avut-o pe profesoara Iulia Gheorghiu și dirigintă. Ne vorbește în continuare de cea mai recentă carte, dedicată marelui sculptor Dan Mateescu, cel care a îmbrăcat orașul nostru cu ale lui monumente: „Am lucrat mult la această carte pe care eu am considerat-o, pentru mine, o mare obrăznicie, pentru că eu, un om al cifrelor, m-am încumetat să fac ce ar fi trebuit să facă profesorii de română sau de istorie. Dar, mă bucur că a ieșit totul foarte bine”.  

S-a trecut la strigarea cataloagelor pentru obișnuita prezență! Pentru clasa a XII-a A, catalogul a fost strigat chiar de profesorul Pavel și aici au vorbit foștii elevi: Doru Dan Dobre, Mariana Ghinea – profesoară la Corod, membră a USR, unde profesorul Pavel a intervenit spunând că tot la Corod mai avem un alt fost elev al liceului, profesorul poet Constantin Oancă și el membru al USR, a vorbit apoi Ionel Marin – fost ofițer, Săftica Pleșu, Ana Popa – profesoară, Virgil Sandu din Iași, Ionel Strat – inginer, Mariana Tivdă – stabilită la Tulcea.  

Pentru clasa a XII-a B, catalogul a fost strigat de profesoara Maria Chiriță, de aici fiind prezenți doar trei dintre foștii elevi: Alexandru Doca, Laurențiu Ghiugan și Leocadia Seciu Roșculeț – fosta judecătoare.  

 Pentru clasa a XII-a C catalogul a fost strigat de profesorul Alexandru Mârza. Aici au vorbit: Speranța Chiriac – care a lucrat la Consulatul Franței, Aurelia Cristea Grama – absolventă ASE, Mărioara Lazăr – profesoară, Lidia Lăcustă Costea – profesoară, organizatoarea evenimentului. Aici a intervenit din nou profesorul Pavel spunând că dacă în trecut, mai ales prin anii prin care se înființa la Tecuci Fabrica de conserve, liceul era rugat să dea o profesoară pe post de translator cu cei veniți din alte țări, dar și la alte evenimente, era delegată mereu profesoara Iulia Gheorghiu, iar, astăzi, acest lucru îl face mereu, cu mare plăcere, profesoara Costea. Ea este prezența mai ales la evenimente culturale, cu rol determinant la Festivalul Aforismului – realizat de profesorul Ghica. Au mai vorbit Carmen Sava Dimitriu – profesoară de biologie, Nicolae Sereteanu – fost ofițer financiar și care, cu toate că nu era bun la sport, la profesorul Moraru, azi are elevi și nepoți iubitori de sport, unii chiar antrenori de fotbal. Au continuat foștii elevi Semiramida Herescu, Aurica Grigore – prof. univ., Zamfirica Sârghi și Aurora Turcu Frimu – fosta telegrafistă.  

Catalogul clasei a XII-a D a fost strigat de profesoara Emilia Vasilică, aici fiind prezenți foștii elevi: Zamfirica Jalba – profesoară, trecută pe la toate liceele din oraș pentru a preda, apoi Domnica Diaconu – profesoară, Viorica Niță Marinovici, Emilia Hultana Branea – absolventă ASE, Alexandrina Borșan Roman – profesoară, cu cărți editate despre comuna Liești, Georgeta Gradea – biolog, Neluța Nicu, Gabriela Zuralei și Costache Mănăilă.  

În final, a mai vorbit profesorul Gh. Moraru amintind că are până acum scoase de sub tipar șapte cărți, a prezentat câteva poezii invitaților rugându-i să vină acasă la dânsul pentru a-și prezența lucrările realizate în miniatură.  

Și totul s-a terminat cu fotografii de grup și, apoi, o masă la un restaurant. 

Felicitări organizatorilor, sănătate și fericire tuturor! 

 

Iancu Aizic