Mii de muncitori testează începând de astăzi săptămâna de lucru de patru zile, pe același salariu

 

Oameni de afaceri și companii din întreaga lume încep astăzi un program pilot pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile. Peste 3.000 de muncitori din 70 de companii britanice care activează în domenii diverse, de la buticuri de colț până la mari firme financiare, încep să lucreze de astăzi patru zile pe săptămână, fără ca acest lucru să le afecteze salariile, în cadrul celui mai mare test din lume privind noul sistem de muncă. Perioada de testare se va întinde pe șase luni. 

La test participă și companii din educație, consultanță, din domeniul bancar, firme imobiliare, de frumusețe, din recrutare, din industria alimentară și din marketing digital. Cercetătorii de la renumite universități implicate vor lucra pentru a măsura impactul asupra productivității, asupra stării de bine a angajaților, asupra mediului, dar și pentru a face analize din perspectiva egalității de gen. 

Astfel de teste efectuate cu susținerea guvernului vor începe și în Spania anul acesta, scrie stiri.tvr.ro. 

„Conceptul secolului XX de cinci zile lucrătoare pe săptămână nu se mai potrivește cu afacerile secolului XXI. Credem cu tărie că o săptămână de lucru de patru zile, cu același salariu și aceleași beneficii, va crea o forță de muncă mai fericită și va avea un impact pozitiv atât asupra productivității afacerilor, asupra experienței clienților, cât și asupra misiunii noastre sociale”, a declarat directorul unei instituții bancare din Marea Britanie care îmbrățișează noul stil de lucru.