Omagierea patronului spiritual la Școala „Ion Petrovici” din Tecuci – FOTO

 

Joi, 9 iunie 2022, Școala gimnazială „Ion Petrovici” Tecuci a organizat o nouă  sesiune de comunicare științifică intitulată „Ion Petrovici – filosof, eseist, memorialist, scriitor, orator și om politic”. La locul de desfășurare, se primeau din partea organizatorilor  mape frumoase conținând „Portretul – Ion Petrovici”, fost președinte al  Radiodifuziunii, fost ministru al educației, filosof, eseist, memorialist, scriitor, orator și om politic – 140 de ani de la naștere, câte un program de desfășurare a activității pe ore și am fost invitați să vedem două pliante mari cu date despre patronul spiritual al școlii.  

 Sesiunea a fost deschisă de directorul școlii, prof. Maria Postea, acum pe post de moderator. A început spunând că este pentru toți, mai ales pentru această școală, o datorie de cinste și mare onoare să-și sărbătorească, cel puțin anual sau bianual, patronul spiritual, Ion Petrovici, născut la data de 14 iunie 1882 la Tecuci și decedat la București în 17 februarie 1972, urmând ca peste câteva zile, pe 14 iunie să se împlinească 140 de ani de la nașterea acestuia. Vorbitoarea prezintă invitații speciali, respectiv scriitorul profesor Ionel Necula, profesorul scriitor Vasile Ghica, profesorul doctor Cezar Ungan, cercetătorul în istoria locală Daniel Bradea. Profesoara Postea regretă faptul că din cauza unor probleme de serviciu nu pot participa la acest eveniment reprezentanți ai Primăriei locale, dar aduce salutul transmis de Primarul Lucian Costin. Continuă prin a mulțumi invitaților speciali pentru participarea la acest eveniment, în special profesorului Ionel Necula, cel care și-a dedicat majoritatea cărților marelui filosof tecucean, lansându-i invitația de a fi prezent aici în fiecare an.  

În același timp, salută și prezența cadrelor didactice din școală, dar și a colegilor de la Școala gimnazială „Gh. Petrașcu” și o roagă pe distinsa profesoară Mariana Vizitiu, cea care a condus această școală mai mulți ani,  să ne spună câteva cuvinte. Aceasta începe prin a ne spune că este în această școală de la vârstă de 6 ani, în afara perioadelor când a urmat liceul și facultatea și urează mult succes acțiunii și sănătate tuturor participanților la eveniment. A urmat o slujba oficiată de părintele Cristian Postea, soțul directoarei.  

În continuare, a urmat un scurt microrecital pianistic oferit de elevul Cristian Zlat de la Școala „Elena Doamna” după care a urmat prezentarea unui material video cu vocea marelui filosof Ion Petrovici, fost președinte al Radiodifuziunii, Ministru al Educației și alte ministere, material primit de la Răzvan Moceanu, de la Agenția de Presă RADOR, actualizat, adaptat demersului școlii cu accept de a prelua pentru prezentare și publicare în social – media cu citarea sursei RADOR. Din material, s-a remarcat acuratețea vocii clare și apăsate a marelui filosof, material preluat din Istoricul Radioului Românesc, într-o înregistrare din anul 1967. 

 Primul care a fost invitat să ia cuvântul a fost prof. dr. Cezar Ungan, începând  prin a aprecia această activitate, având onoarea de a sta la masa invitaților alături de renumitul profesor scriitor Ionel Necula, poate Nr. 1 în țara noastră în ce privește aplecarea asupra operei marelui filosof tecucean. Continuă, spunând că a fost și dânsul elev la această școală, în vechea clădire. Această scoală era recunoscută pe plan local fiind a două din oraș după rezultatele obținute, unde 90 % din elevii absolvenți intrau cu siguranță la liceele la care doreau. Își amintește cu drag de fostul director Ion Caloianu și de profesorul de fizică Munteanu, dar și de alți profesori și învățători care au trecut prin această unitate. Are aprecieri deosebite pentru frumusețea acestei noi moderne școli și urează mult succes elevilor și cadrelor didactice în continuare.  

 A luat apoi cuvântul profesorul Ionel Necula, afirmând că „Despre Ion Petrovici se poate discuta din multe puncte de vedere, memorialist, istoric , filosof, deținut politic timp de 10 ani numai la Aiud”, dar dorește să vorbească de Ion Petrovici ca Demnitar, Dregător.  Se oprește la momentul 31 decembrie 1919 când a fost numit Ministrul al Lucrărilor Publice, apoi perioada 1926-1927 când este numit Ministru al Instrucțiunilor Publice pentru că între anii 1937-1938 să fie numit Ministrul Culturii în guvernul lui Octavian Goga. În perioada 8 mai – 5 decembrie 1941 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Radiodifuziunii, perioada în care a dus la îndeplinire proiectul  remarcabil al înființării postului „Radio Moldova” din Iași la 2 noiembrie 1941. Între anii 1943-1944  a fost numit Ministrul Culturii Naționale și Cultelor în guvernul Ion Antonescu. Ion Petrovici se remarcă și prin faptul că a înființat o facultate în Republica Moldova, la Chișinău.  

Cercetătorul în istoria locală Daniel Bradea vorbește despre aplecarea profesorului Necula spre vastitatea operei marelui filosof.  

Subsemnatul îl întreabă „De unde atâta dragoste pentru opera marelui filosof tecucean”, la care prof. Necula răspunde că „A văzut încă din primele lui cercetări despre filosof, dragostea și o oarecare asemănare a acestuia cu marele Kant, acesta având chiar 12 cursuri dedicate celui considerat unul din cei mai mari filosofi și gânditori a tuturor timpurilor”.  

 Ne-am delectat în continuare cu un nou microrecital pianistic oferit de elevul Cristian Zlat după care a luat cuvântul profesoara de istorie de la Școala „Ion Petrovici” – Roxana Marin, profesoara de Limba Română – Dana Sandu de la Școala „Gh. Petrașcu”, prof. înv. primar Mihaela Ciubotaru și invitatul special Viorel Mitrofan. În final, publicul a fost delectat cu câteva epigrame și aforisme realizate de scriitorul Vasile Ghica și totul s-a terminat cu mulțumiri adresate organizatorilor. 

A fost o manifestare reușită, la care și-au adus contribuția toate cadrele didactice ale școlii, începând cu învățătorii, profesorii din care am remarcat pe profesoara de română Niculescu, profesorul de sport Serea și, bineînțeles, secretarul Fănică Ganea. S-a remarcat și curățenia ce domnește în școală și, vorba marelui poet, „pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume” – acesta este directorul școlii: Maria Postea.  

Felicitări, tuturor!  

  

Iancu Aizic