Steaua lui Eminescu – FOTO

 

Acesta a fost titlul activității cultural-artistice realizată de Clubul Copiilor Tecuci, cu sprijinul  Palatului Copiilor Galați, a Inspectoratului Școlar Galați și a Ministerului  Educației Naționale. 

Partenerii acestei activități au fost Colegiul Național Spiru Haret Tecuci și Casa de cultură Tecuci. 

 Manifestarea a fost deschisă de profesoara Nicoleta Chiscop, mulțumind invitaților pentru participarea la acest eveniment găzduit de sala de festivități și spunând că întotdeauna, când se vorbește de Eminescu, am fost, suntem și vom fi mereu cuprinși de o mare emoție. Mulțumește apoi și colaboratorilor acestui eveniment și prezintă principale date din viața și activitatea marelui poet, încheind prin a reproduce vorbele marelui poet Tudor Arghezi care spunea că a vorbi despre Eminescu este ca și cum ai striga într-o mare peșteră.  

Oferă microfonul profesoarei Valentina Cuza Ghiță, directoare a Palatului copiilor Galați care ne spune că este foarte bucuroasă să fie acum, aici, alături de noi, dorește succes desfășurării activității urând o zi frumoasă tuturor. Revenită la funcția de moderator al evenimentului, prof. Chiscop analizează motivele care ne fac să-l iubim mereu pe marele nostru poet, încheind prin a recita poezia lui Marin Sorescu „Trebuiau să poarte un nume”. 

 A fost apoi invitat la cuvânt profesorul de Limba Română de la CNSH, Vicențiu Badiu, recomandat ca un dascăl cu mare dragoste de Eminescu. Profesorul Badiu începe prin a reaminti cu durere faptul că timp de doi ani nu am putut sărbători acest eveniment, din cauza pandemiei și acest lucru ne-a durut, pe toți, cu adevărat. Continuă prin a analiza cu mare atenție, mai ales, ce ne-a lăsat Eminescu, vorbește de cum era recepționat Eminescu în trecut, trecând prin perioada impunerii unor texte care trebuiau adaptate nevoilor realismului socialist. Am văzut în profesorul Badiu, prin expunerea făcută, un excelent profesionist dublat de un fermecător recitator. 

În continuare, am urmărit un microrecital poetic cu micuții elevi de la Clubul Copiilor Tecuci – Tudor Bulancea și Daria Olaru, după care prof. Daniela Lungu de la CNAE ne-a vorbit despre faptul că Eminescu se consideră un „poet romantic” încadrându-l alături de Publius Vergilius și Publlius Ovidius. 

 A urmat un moment poetic oferit de elevii de la CNSH pregătiți și îndrumați de profesorul Vicențiu Badiu și astfel poezii ca – O rămâi, Floare albastră, Fragmente din Luceafărul, Odă (în metru antic), La Steaua, Glossa, Cugetările Sărmanului Dionis, Scrisoarea I și altele au fost recitate de elevii: Daria Rată, Diana Georgescu, Nicoleta Zaharia, Ioana Țuchel, Denis Tatu, Andrei Boscu, Rareș Bogean, Maria Mustață, Antonia Pamfile, Marius Iordache, Vlad Panaite și Cătălina Pocris. 

Am ascultat apoi cu mare plăcere microrecitalurile pianistice oferite de elevii Clubului Copiilor: Ana Maria Arhire, Matei Arhire, Georgiana Panaitiu și Diana Ruth Condrache, pregătiți de inimoasa și talentata profesoară Alexandra Manolache, ce au obținut numeroase premii la concursurile la care au participat, ducând în țară faima municipiului nostru. 

 A urmat profesorul de canto interpret Cristian Briceanu care ne-a prezentat piesele „Pe lângă plopii fără soț”, „Sara pe deal” – pe textele marelui poet, încheind cu frumoasa și nostalgica piesă „Eminescu”, care ne amintește mereu de nemuritoarea interpretare a soților Doina și Ion Aldea Teodorovici. 

S-a remarcat la eveniment prezența întregilor colective de la Biblioteca „Ștefan Petică” și Casa de Cultură Tecuci, dar și a familiei profesorilor Georgiana și Cătălin Poenașu. 

A fost o manifestare reușită. Felicitări organizatorilor! 

 

Iancu Aizic