În Sicilia, alături de Pinocchio

 

Ultima săptămână de școală din anul 2021-2022 a reprezentat și perioada de mobilitate din cadrul proiectului european Erasmus+ Soft Skills for a better life care s-a desfășurat în Bagheria, o localitate din Provincia Palermo, Sicilia, situată în Sudul Italiei. La această mobilitate au participat elevi de la clasele a III-a și a IV-a și profesori pentru învățământul primar de la școala gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci. Școala gazdă implicată în acest context multicultural a fost C.D. Bagheria III – Luigi Pirandello. Echipa a fost alcătuită din cadre didactice și elevi din: Italia, România, Spania, Grecia și Croația. Mobilitatea a fost organizată pornind de la tema „Pinocchio around the Europe”. 

Mobilitatea a început cu o excursie în localitatea Porticello, unde copiii s-au bucurat de soare, de mare, de un peisaj superb și de specialități culinare italiene. 

 Zilele au fost pline de activități interesante si antrenante. Ceremonia de deschidere a fost organizata pe echipe, fiecare echipă de elevi prezentând una dintre școlile/țările partenere. Au fost vizitate clasele, copiii italieni au făcut cunoștință cu musafirii din cadrul proiectului. A urmat o activitate culinară: copiii au învățat să facă un desert specific sicilian numit „Frutta Martorana”. După amiază copiii din țările partenere s-au întâlnit cu elevi italieni și cu părinții acestora și au fost împreună într-un parc să socializeze și să se joace. Profesorii au vizitat Palatul Butera apoi au participat la spectacolul dedicat păcii organizat și prezentat de profesorii școlii. La spectacol a fost prezentă și o altă echipă din cadrul proiectului, echipă care și-a desfășurat activitatea în aceeași săptămână tot în Bagheria.  

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost spectacolul „Pinocchio around the Europe”, spectacol în care au fost implicați elevii italieni și elevi din școlile partenere. Ziua nu s-a încheiat fără puțină tehnologie, copiilor li s-a prezentat aplicația SCRATCH, cu ajutorul căreia au realizat multiple jocuri. La finalul activității copiii au primit un kit pentru utilizarea SCRATCH. 

 Sicilia este plină de farmec și noi am descoperit-o prin câteva excursii. Prima oprire a fost la Fabrica de ceramică Fratantoni din Santo Stefano. Aici am putut vedea etapele prin care trece un obiect ceramic până ajunge la forma lui finală. Am vizitat apoi muzeul de ceramică unde a fost organizat un atelier: copiii au avut ocazia să lucreze din lut diferite obiecte. La finalul activității am pornit spre localitatea Cefalu și am vizitat Duomo: catedrala normandă. Ghidul ne-a povestit despre împăratul roman Roger al II-lea, în timpul domniei sale s-a început construirea catedralei (anul 1131). Nu puteam să ratăm Palermo, obiectivele fiind Catedrala din Palermo (complex arhitectural construit în perioade și stiluri diferite) și Teatrul Massimo (construit după modelul Panteonului din Roma, fiind al treilea ca mărime din Europa). 

În ultima zi, activitatea a avut loc la școală și a fost dedicată discuțiilor finale și concluziilor. Tuturor participanților din cadrul acestei echipe Erasmus li s-au înmânat certificate. 

A fost o experiență unică și frumoasă atât pentru elevi cât și pentru profesori. 

  

Prof. pt. înv. primar Bostan Lăcrămioara 

Prof. pt. înv. primar Masgras Mihaela 

Prof. pt. înv. primar Arghire Oana