Solstițiu de vară – Tradiții și superstiții

 

În data de 21 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vara, adică începutul verii astronomice; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).

Solstițiu de vară 2022

Solstițiul de vară reprezintă cea mai lungă zi din an, adică 15 ore și 32 de minute, iar durata nopții este de doar 8 ore și 28 de minute.

Solstițiu de vară – Tradiții și superstiții

Sărbătoarea Solstițiului este apropiată și legată de sărbătoarea Sânzienelor, marcată pe 24 iunie. Se crede că energia solstițiului este energie a pasiunii, vitalității, creativității și belșugului.

Tot această zi era și o ocazie de găsire și folosire a apei magice, iar îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ și constituia, de asemenea, un ritual de renaștere.

În unele zone, spălatul cu rouă adunată în ajunul solstițiului constituia o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apă cu ierburi din noaptea solstițiului era o cură de refacere a sănătății și vigorii.

Coronițele de Sânziene lăsate afară noaptea puteau, în tradiția românească, să asigure fetele că vor face nuntă în vara, cu condiția că a două zi, dimineață, să fie găsite acoperite cu rouă.

 

sursa: internet