Zilele Municipiului Tecuci sărbătorite în septembrie

 

O Hotărâre a Consiliului Local Tecuci stabilește ziua de 1 Septembrie ca data la care vor debuta „Zilele Municipiului Tecuci”. Ziua de 1 septembrie reprezintă data primei atestări documentare a municipiului nostru.

Primul document în care se menţionează existenţa Tecuciului este din secolul al XV-lea. Scrisoarea lui Iliaş Voievod, Domnul Moldovei, adresată lui Wladyslaw al III-ea, regele Poloniei, este datată 1 septembrie 1435, Suceava. În misivă, Iliaş Voievod comunică faptul că s-a împăcat cu fratele său – Ştefan Voievod şi că i-a dat acestuia mai multe ţinuturi, ocoale sau oraşe, între care şi „Tecuciul cu tot ocolul”.

Hotărârea adoptată recent prevede: „Se stabilește data de 1 septembrie ca fiind data la care vor debuta festivităţile de celebrare a Zilei Municipiului Tecuci. Cu prilejul celebrării zilei de 1 septembrie, se vor organiza activităţi cultural-artistice, pe durata lunii septembrie, sub denumirea de Zilele Municipiului Tecuci”.

Hotărârea mai arată că se impune stabilirea Zilei Municipiului Tecuci ca fiind în data de 1 Septembrie, pentru a face distincţie între sărbătorile lunii aprilie dedicate Ocrotitorului Spiritual al Municipiului Tecuci – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și data 1 Septembrie când se marchează prima atestare documentară a Municipiului Tecuci.