Ziua Aviaţiei Române

 

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie este și ocrotitorul spiritual al piloților.

Scurt istoric

Aviaţia militară română a luat fiinţă în anul 1910. Primul avion militar a fost proiectat de Aurel Vlaicu şi a zburat la 17 iunie 1910. În anul 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor. Prima lege de organizare a aeronauticii a apărut în anul 1913.

În anul 1915, s-a înfiinţat Corpul de Aviaţie, iar în 1917 Direcţia Aeronauticii din Marele Cartier General român. În 1923, s-a înfiinţat Inspectoratul General al Aeronauticii din Statul Major General, în 1932 a luat fiinţă Subsecretariatul de Stat al Aerului din Ministerul de Război, iar la 16 noiembrie 1936 – Ministerul Aerului şi Marinei. În 1950, aviaţia militară a primit denumirea de Forţele Aeriene Militare.

Între 1951 şi 1960, în dotarea Forţelor Aeriene Române au intrat avioanele cu reacţie, elicopterele, staţiile de radiolocaţie şi rachetele sol-aer. În anul 1977, Forţele Aeriene Militare sunt redenumite, primind numele de Aviaţia Militară, iar la 1 mai a fost înfiinţat Comandamentul Aviaţiei Militare.

În 1972, aviaţia civilă era trecută în subordinea MApN. După anul 1989, Forţele Aeriene au cunoscut un amplu proces de reorganizare.

Manifestări specifice pentru marcarea Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene care se celebrează în data de 20 iulie, la sărbătoarea Sf. Ilie, va fi marcată anul acesta doar în municipiul Tecuci și București, deoarece în 2022 prilejuim celebrarea „Anului Smaranda Brăescu”, instituită prin Legea nr. 19/2022.

Reamintim că anul acesta sunt marcate două momente importante din viața și cariera Smarandei Brăescu: 125 de ani de la naștere și 90 de ani de la stabilirea recordului mondial de altitudine la saltul cu parașuta (19 mai 1932).

 Evenimentul va începe de ora 10 la Muzeul Aviației Tecuci – filiala Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii – și va consta în dezvelirea bustului Smaranda Brăescu care se va face de comandorul Dorel Chiș și primar Lucian Costin. Vor urma survoluri militare cu elicoptere de la Bacău și aeronave consemnate la sol de la Tecuci și București. La final se vor înmâna medalii aniversare, cărți și plachete.

Cu acest prilej se vor putea vizita aeronavele și exponatele Muzeului Aviației.

 

You cannot copy content of this page