Sterilizare gratuită pentru animalele de companie de rasă comună

 

Primăria Tecuci vine în întâmpinarea deținătorilor de animale de companie de rasă comună, câini și pisici, cu un proiect menit să prevină abandonul acestora pe străzile din municipiu. 

Consilierii locali tecuceni sunt solicitați să aprobe „suportarea din bugetul Consiliului Local pe anul 2022 a cheltuielilor ocazionate de sterilizarea / castrarea animalelor de companie de rasă comună, și a celor fără pedigree (câini și pisici), inclusiv metișii acestora, aflate în familiile și gospodăriile individuale ale locuitorilor municipiului Tecuci”. Ședința Consiliului Local se va desfășura mâine, 28 iulie, de la ora 16.   

Operaţiile de sterilizare vor fi realizate în cabinetele veterinare care își desfășoară activitatea în Tecuci și care au semnat în prealabil cu Primăria Tecuci protocolul de colaborare. Costurile estimative ale unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 110 lei/sterilizare mascul și 140 Iei/sterilizare femelă. În cadrul acestui program de măsuri se estimează că vor fi sterilizate minim 400 de animale.   

„Gestionarea câinilor fără stăpân este un domeniu de importanţă majoră pentru autorităţile administraţiei publice locale, fiind cunoscute problemele generate de prezenţa câinilor fără stăpân pe domeniul public şi privat al Municipiului Tecuci. La nivelul unităţii administrativ-teritoriale s-a înregistrat o creştere a numărului de câini fără stăpân şi un număr foarte mare de reclamaţii primite din partea cetăţenilor”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre. 

Pe de altă parte, proprietarii animalelor de companie care deţin animale de rasă comună, inclusiv metișii acestora, au obligaţia sterilizării lor. Neefectuarea acesteia este sancţionată contravenţional cu amendă cuprinsă între 5.000 – 10.000 lei.