30 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Iorgu Iordan” din Tecuci și-au îmbunătățit performanțele școlare cu ajutorul proiectul „Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate”

 

Elevii care au părinții plecați în străinătate pot rămâne în urmă cu materia de la școală, nu au cu cine să-și facă temele, nu înțeleg cerințele de la clasă și, de multe ori, nu se pot concentra la ore. Lipsa unui părinte sau a ambilor reprezintă o piedică în calea performanțelor școlare, dar și a dezvoltării personale. De aceea, proiectul „Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate” susține elevi să-și rezolve carențele la învățătură, îi ajută prin ateliere să-și recapete încrederea în forțele proprii și să pună în aplicare în viața de zi cu zi cunoștințele pe care le dobândesc în cadrul proiectului.  

 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale  „Iorgu Iordan”, din Tecuci au trecut prin proiectul „Protecție și educație pentru copii cu părinți plecați la muncă în străinătate”, iar directorul unității de învățământ, Cristian Stănilă, recunoaște importanța tuturor acțiunilor în care au fost implicați acești copii. „Proiectul este important pentru unitatea noastră școlară, pentru că avem foarte mulți elevi care au părinți plecați în străinătate și care au rămas în grija unui singur părinte, a bunicilor sau altor rude. Proiectul servește întocmai această idee de a-i ajuta pe acești elevi atât la activitățile școlare, să mențină pasul cu ceilalți elevi care au părinții aproape, dar și la activități de consiliere, pentru gestionarea emoțiilor. De asemenea, pentru elevii de învățământ primar a constituit un avantaj faptul că au beneficiat de servicii de tip after-school, servind masa de prânz la școală sau realizându-și temele pentru a doua zi împreună cu cadrele didactice implicate.” 

Proiectul i-a ajutat pe copii să se implice în societate, să capete abilități de comunicare și să se dezvolte personal cu ajutorul gândirii critice și a interacțiunilor din timpul atelierelor. Cristian Stănilă descrie evoluția elevilor din Școala Gimnazială „Iorgu Iordan”: „Au devenit mai sociabili, mai integrați în grupurile lor de prieteni, în clasele lor, pentru că în proiect au fost elevi de la diferite formațiuni de studiu, s-au împrietenit chiar dacă au fost de vârste diferite. Și în privința activităților didactice s-a putut observa un progres, elevii din proiect obținând note mai bune față de perioadele anterioare”. 

 Pentru traineri, lucrul cu acești elev reprezintă o provocare, pentru că la început de proiect se lovesc de neîncrederea lor, participanții simt lipsa afecțiunii părinților și nu știu cum îi poate ajuta materia de la școală în realitatea cotidiană. Unii dintre ei se simt singuri și nu interacționează cu greu, dar activitățile din proiect i-au făcut să-și depășească vulnerabilitățile: „La început au fost sceptici, dar odată cu beneficiile proiectului (masa, teme, jocuri), elevii au manifestat entuziasm și au învățat cum să devină adulții de mâine”, susține directorul școlii. 

Atelierele din program i-au ajutat pe cei 30 de elevi de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan” să identificare care le sunt valorile, să fie autonomi în învățare, să-și dezvolte abilitățile. Participanții au beneficiat și de consiliere pentru joburile viitorului, astfel au ajuns să aibă o viziunea asupra carierei. De asemenea, proiectul are ca scop încurajarea participării la educație și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii.  

Cu ajutorul partenerului, UNIQA Asigurări, cei 30 de elevi, din clasele primare și gimnaziale, au lucrat pe tablete, astfel au reușit să-și dezvolte competențele digitale, de organizare și de învățare. Tabletele vor fi utilizate în continuare, de participanții la proiect, pentru desfășurarea lecțiilor. 

 Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, care îi îndrumă pe tineri să-și antreneze potențialul, astfel încât să-și dezvolte atitudini și comportamente prosociale, care să îi ajute în viață, la școală și în carieră. Misiunea sa este de a facilita un proces de conștientizare și ghidare a tinerilor prin educație centrată pe valori, pentru ca aceștia să devină creatorii propriilor lor vieți.   

Școala de Valori și Salvați Copiii România și-au unit abilitățile, valorile și competențele organizaționale pentru a aduce schimbarea în societate și prin programe destinate elevilor de școală gimnazială și de liceu. 

Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.