Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului în fiecare an pe data de 15 august. De asemenea, Biserica Catolică cinstește această sărbătoare în aceeași zi.
Nu există foarte multe date despre această sărbătoare în Sfintele Evanghelii, ci doar în tradiția Bisericii. Acest eveniment este tratat în scrierile unor părinți orientali: Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului, Sfântul Ioan Damaschin și Patriarhul Modest al Ierusalimului.
În momentul în care Hristos Dumnezeu a decis să o aducă pe Maica Sfânta alături de El, l-a trimis pe Arhanghelul Gavril, cu trei zile înainte că fecioara să moară, să îi transmită spusele lui Hristos: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maică Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. La auzul acestora, Fecioara Maria, cuprinsă de dor, s-a bucurat de faptul că își va revedea Fiul și a decis să meargă la Muntele Măslinilor pentru a se ruga. În drumul ei spre locașul de rugăciune, Sfânta Fecioara Maria vede cum pomii de pe munte se apleacă.
După rugăciune decide să se întoarcă acasă, iar de îndată ce pășește în casă toate încăperile încep să se cutremure. Decide să aprindă multe lumânări și îi mulțumește lui Dumnezeu, după care își cheamă rudele și vecinii să o ajute la grijitul casei și toate cele necesare pentru îngroparea ei. Le spune tuturor ceea ce îngerul i-a transmis și le arată tuturor darul care i-a fost oferit: o stâlpare de finic.
Odată cu ridicarea Fecioarei Maria la ceruri, Apostolii îi ajutară pe credincioși cu așezarea trupului care a dat viață Mântuitorului nostru în satul Ghetsimani.
sursa: calendarulortodox.ro