Ziua Marinei Române, este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor. Ziua Marinei s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Începând cu anul 1960, manifestările au dobândit accente propagandistice, care includeau conferințe despre semnificația Zilei Marinei susținute de către ofițeri și propagandiști în întreprinderi și în garnizoanele de marină. Semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică: participarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești.
Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august. Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august.
Cu această ocazie, în porturile românești au loc o serie de festivități care constau în: ridicarea pavilionului – moment solemn al începerii ceremonialului militar specific zilelor de sărbătoare în Forțele Navale Române; lansarea unei coroane de flori – pentru cinstirea memoriei eroilor marinari căzuți la datorie pentru patrie; parada navală – cuprinzând nave de luptă fluviale ce execută exerciții demonstrative și nave civile cu diferite destinații; sosirea lui Neptun – stăpânul mărilor și al oceanelor și zeul fluviilor, care declară deschise jocurile marinărești pe apă și va da botezul marinăresc; botezul marinarilor; jocuri și întreceri marinărești; vizitarea navelor de luptă etc.
Sursa: internet