Noi premii la Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”

 

Asociația Culturală „Ervan Nicogosian” a decis să contribuie la mărirea zestrei de premii a Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”, prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici. 

Asociația Culturală „Ervant Nicogosian” va oferi un premiu special, în valoare de 2000 de lei, celui mai valoros concurent născut în afara granițelor României. 

„Tatăl meu, deși s-a născut la Odesa, în afara granițelor țării, s-a considerat întotdeauna român. Acesta este și motivul pentru care am luat decizia sprijinirii Concursului Internațional Gheorghe Petrașcu, prin oferirea premiului – Ervant Nicogosian”, a precizat conferențiar dr. Gilda Mologhianu, președintele Asociației Culturale Ervant Nicogosian. 

De la moartea pictorului Ervant Nicogosian (1928, Odesa – 2014, București), Asociația Culturală care-i poartă numele a organizat constant expoziții și manifestări pentru promovarea și valorizarea operelor artistului. Pentru spectaculoasa poveste de viață, precum și pentru opera sa remarcabilă Asociația Culturală Ervant Nicogosian dedică acest premiu pictorului român de origine armeană care a creat o pictură expresionistă fără comparație în România, fiind un deschizător de drumuri și un model pentru contemporanii săi, dar și pentru generațiile următoare. 

De asemenea, Ameropa Grains, companie care recunoaște arta și cultura drept domenii de excelență și alege să fie partener al unor importante manifestări culturale românești, așa cum este și Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”, a decis să ofere cadouri tuturor laureaților. 

Competiția este organizată de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, iar competiția se adresează artiștilor plastici deosebit de talentați. 

Concursul se va desfășura exclusiv online, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii până pe 10 noiembrie 2022, pe adresa: [email protected] .  

Întrecerea artistică are trei perioade de înscriere (10 august – 10 septembrie, 11 septembrie – 10 octombrie si 11 octombrie – 10 noiembrie 2022). Amănunte despre condițiile de participare la acest concurs găsiți pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-inscrieri/ . 

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu (1872-1949), personalitate de primă valoare a artei românești, devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.   

Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret. 

Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul condus de academicianul Mircia Dumitrescu, vor intra în colecția Muzeului „Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de magicianul sticlei românești, artistul Ioan Tămâian. 

Premiile care îi așteaptă pe artiști se ridică la valoarea de peste 10.000 lei. 

Regulamentul complet pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-regulament/ 

Co-organizatori: Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociaţia “Pro Valores”. 

Parteneri: Primăria Tecuci, Fundația Culturală Pelin, Asociația Culturală „Ervant Nicogosian”, Ovalsart și Ameropa Grains. 

  

Sebastian Crăciun, Președinte al Asociaţiei Cultural Sportive Pro Valores