Spiritul Smarandei Brăescu celebrat pe cerul capitalei

 

Un impresionant spectacol aviatic a revenit ieri, după o absență de doi ani, cu o ediție dedicată primei femei parașutist din România, Smaranda Brăescu, dar și celebrării celor 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa.  

 Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) 2022, ediția a XII-a s-a desfășurat la Aeroportul Internațional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu și ROMAERO. 

Duminică, 4 septembrie 2022, pe cerul capitalei, în cadrul acestui eveniment au evoluat 100 de aeronave civile și militare, 150 de piloți și parașutiști. Spectatorii au urmărit pe cer aeronave F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Șoim, IAR 316 Alouette, IAK 52, C 130 Hercules, AN 26 și C 27J Spartan etc. 

 Au participat echipaje de la Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, Iacării Acrobații, Hawks of Romania. Platforma aeroportului a fost plină cu mii de oameni dornici să vadă acrobațiile aeriene. Au fotografiat și au filmat momentele preferate pentru a le păstra amintire.   

Smaranda Brăescu s-a născut la 21 mai 1897, în comuna Buciumeni din județul Tecuci, în prezent județul Galați. A fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană și campioană mondială la parașutism. Smaranda Brăescu a activat ca instructor de parașutism militar la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa.  

 

sursa foto: Forțele Aeriene Române