Lecții de prim-ajutor pentru elevii de gimnaziu și liceu

 

Elevii din gimnaziu și liceu ar putea învăța cum să se comporte în situații limită și cum să acorde primul ajutor, în cadrul unei noi discipline. Este vorba de „Educație pentru viață”, ce ar urma să fie introdusă de anul viitor și care ar cuprinde un capitol întreg dedicat primului ajutor. În funcție de nivelul de învățământ, ar putea fi până la opt lecții, pe parcursul unui an școlar. 

În acest sens, a existat o discuție în cadrul Comisiei de Educație din Camera Deputaților și am primit asigurări din partea secretarului de stat care a reprezentat Ministerul Educației că o asemenea măsură va fi prevăzută în noua lege și că va putea fi aplicată din anul școlar 2023 – 2024. În prezent, cursurile de prim-ajutor sunt opționale și de scurtă durată, în cadrul orelor de biologie. 

Cadrele didactice vor beneficia de cursuri de formare pentru noua disciplină, „Educație pentru viață”. Există deja profesori care au competențe în domeniu, cum ar fi cei implicați în concursul „Sanitarii pricepuți”. Se ia în calcul și colaborarea, la această nouă disciplină, cu cadre asociate, precum cele de la Serviciile Județene de Ambulanță ori Crucea Roșie, cadre ce ar urma să fie remunerate pentru activitatea prestată. 

  

Deputat Onuț Valeriu Atanasiu