Primăria Municipiului Tecuci susține cercetarea științifică și în anul 2022

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului Tecuci și Consiliului Local Tecuci, în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, continuă și anul acesta cercetările preventive în situl arheologic de la Negrilești. 

 Semnalat în anul 1981, de către arheologul tecucean Mircea Nicu, în urma unei săpături de salvare a fost constatată existența unei locuiri civile din perioada neoliticului timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua), perioada post romană (cultura Sântana de Mureş-Cerneahov), evul mediu timpuriu (cultura Dridu) şi secolul al XIX-lea. Situl arheologic Negrileşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, la poziţia 57, cod Gl-I-s-B-02988, are o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp şi se află situat în curtea şcolii gimnaziale din sat. 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a realizat, în cei 16 ani de când se desfășoară cercetări arheologice preventive în sit, un număr de 16 unități de săpătură (secțiuni și casete de dimensiuni variabile) din care au rezultat un număr foarte mare de fragmente ceramice, vase întregibile, unelte și arme din os și piatră, importante pentru studiul comunităților umane care au trăit în această zonă în perioada mileniului VI a. Chr. – sec. XIX. 

 Toate aceste descoperiri vin să ateste o locuire, aproape neîntreruptă, începând din epoca nouă a pietrei (neolitic) și până în perioada contemporană. 

Patrimoniul muzeului tecucean, în urma cercetărilor arheologice efectuate în acest sit, s-a îmbogățit cu un număr de 178 piese (vase ceramice, unelte, arme din piatră și os etc.). 

Mulțumim partenerilor noștri – Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați pentru colaborare, cât și Primăriei și Consiliului Local Tecuci pentru suportul financiar acordat în vederea inițierii cercetărilor în anul 2022. 

 

Dr. Paul Ciobotaru – arheolog specialist  

 Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci 

 

You cannot copy content of this page