Din pădurea cu minunatele ei povești, Scufița Roșie a poposit și la Teatrul de Vară Tecuci – FOTO

 

Miercuri, 21 septembrie 2022, Trupa Țonțorel a prezentat la Teatrul de Vară al Municipiului Tecuci spectacolul intitulat „Scufița Roșie”, o manifestare organizată de Casa de Cultură în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Tecuci.  

Toți cunoaștem minunatul basm din folclorul european despre o tânără fată care în drumul ei spre bunicuța se întâlnește cu un lup mare și rău și de aici se succed diverse întâmplări. Dar, acum, vechea poveste, culeasă de folcloristul Charles Perrault și trecută pe la nemuritorii Frați Grimm, a fost total modificată, îmbunătățită, actualizată și mai ales transpusă pe o frumoasă muzică îmbietoare.  

La Teatrul de Vară se remarca un public tânăr, copii însoțiți de părinți, dornici să asiste la un frumos spectacol, după o pauză de mai mult timp.  

Până la începerea spectacolului, publicul a ascultat o frumoasă bandă muzicală, cu minunate cântece pentru copii din care predomina refrenul „Huța, huța cu bărcuța și apoi cu săniuța”.  

 Spectacolul a fost deschis de liderul grupei, Cosmin Cosma, care promite celor prezenți un show interactiv și plăcut, iar publicul aplaudă și primește cu mult drag această provocare. Apare apoi pe scenă și simpatica actriță Elena Marin, și aceștia împart Teatrul de Vară în două grupuri mari de spectatori îndemnând copii la aplauze, mișcări cu mâinile și picioarele și ridicări  sus-jos pentru crearea unei atmosfere de adevărată distracție.  

Apoi, ne sunt prezentate personajele, respectiv Scufița Roșie, Bunicuța, Vânătorul și Lupul cântăreț și dansator. La crearea personajelor, publicul este întrebat cum ar trebui să fie actuala bunicuță, răspunsul spectatorilor fiind cât se poate de divers: șmecheră, activă și mai ales cochetă. Dar bunicuța ni se prezintă pe un frumos fond muzical spunându-ne că este „Cool și cu programul full! Dar când vine Scufița mea / Îmi fac timp și pentru ea!”. 

 Pe un fond muzical bine ales începe și povestea, așa cum am spus modificată și actualizată pentru interacțiunea cu copiii. După ce își pregătește cu grijă plăcintele, se deplasează spre bunicuță, se întâlnește în pădure cu lupul, prezentatorul întrebând mai întâi cum ar trebui să fie, răspunsurile fiind iar diverse – politicos, răutăcios, manierat, iar unii chiar spun să fie cântăreț și dansator. Și apoi lupul ajunge la bunicuță, o ascunde în cămară și ia el loc pe pat în locul acesteia. La apariția Scufiței, întreabă de ce are nasul așa mare, răspunsul este ca să pot mirosi bine, de ce are urechile mari – ca să pot auzi tot ce se petrece, iar la întrebarea de ce are dinții așa de ascuțiți ne spune că are proteză. Și totul se termină cu apariția vânătorului dar și a unui karatist, iar la întrebarea ce pedeapsa să i se dea lupului, publicul stabilește doar zece genuflexiuni.  

Voia bună și voioșia au dominat și finalul spectacolului, unde tinerii actori au coborât în grădina Casei de Cultură, au cântat, au dansat și au făcut poze cu toți copiii.  

 Să consemnăm și numele actorilor care au evoluat pe scena tecuceană: Cosmin Cosma – prezentator povestitor, Elena Marin – bunicuța, Andrei Ciugulea – lupul dansator și bun cântăreț, Nicoleta Miru – Scufița Roșie – mult îndrăgită de copiii care i-au fost mereu alături. După spectacol am discutat cu liderul grupului Cosmin și cu Scufița Roșie – Nicoleta, ambii spunând că au fost încântați de publicul tecucean și că vor reveni oricând cu plăcere aici. Despre ei, am aflat că s-au constituit ad-hoc în acest grup, fiind din Brăila, Galați, Iași și București și că lucrează la Teatrul Gulliver din Galați.  

Le adresăm felicitări pentru prestația din acest frumos spectacol!  

 

Iancu Aizic