Redeschiderea Cenaclului literar tecucean cu profesorul scriitor Constantin Oancă în prim plan

 

Joi, 22 septembrie 2022, Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci și-a reluat activitatea. Astfel, ședința care a avut loc, ca de obicei în sala „Alexandru Mironescu”, a fost deschisă de președintele cenaclului, poetul Dan Vîță, care a început prin a ura tuturor membrilor un călduros „Bun venit” după o pauză din luna iunie. A continuat prezentând stadiul de pregătire al Festivalului de poezie „Costache Conachi”, aflat acum la cea de a XXX-a ediție și care se va desfășura între 28 și 29 octombrie 2022. Astfel, aflăm că în acest an festivalul se va desfășura pe două secțiuni, respectiv Grupa de poezie, aflat acum la cea de a VI-a ediție și secțiunea a doua, Debut în poezie. Va fi prezent din nou la Tecuci la acest festival cunoscutul poet ieșean Lucian Vasiliu care chiar în acest an s-a pensionat, lăsând deocamdată ca președinte interimar pe poetul Gh. Rusu Persic. La această secțiune se vor acorda un număr de cinci premii, respectiv Premiul „Costache Conachi”, premiul I, II și III, respectiv o mențiune. Marele premiu va fi în valoare de 1.000 lei, bugetul festivalului fiind de 10.000 lei. 

În continuare, președintele cenaclului ne spune că această ședință de lucru este dedicată profesorului – scriitor – poet Constantin Oancă, cel care recent a scos de sub tipar o nouă carte intitulată „La trecerea stelei”, o lucrare apărută la Editura Princeps Multimedia în anul 2022, un volum având 160 de pagini, coperți cartonate, lucioase și cu litere aurii. 

 Scriitorul Constantin Oancă începe prin a ne spune că această nouă lucrare este una de cugetări și eseuri despre viață, dragoste și mai ales despre destinele omului. Scriind această carte, ne spune autorul, pentru o perioadă de timp, mi-am mutat sufletul în această nouă creație literară. În continuare, ne vorbește despre destabilizarea realului, amintind printre alte creații de memorabila poezie „Moartea căprioarei” de N. Labiș, dar și cu referințe la poezia lui Nichita Stănescu, cel care vorbea mereu despre lumina din suflete și ne învață cum să distingem lumina de întuneric. Vorbind în continuare de noua carte, autorul ne spune că aceasta conține 7 capitole, respectiv Gânduri imediate, Conștiința numită OM, Poezie și muzică, Întâmplări seculare, Frumos și bun-gust, Mihai Eminescu și Nichita Stănescu și Cugetări despre Dumnezeu. Continuă prin a motiva acest număr de 7, pentru că și săptămâna are 7 zile, gama 7 note, avem cele 7 arte, cele 7 păcate și altele. Aceste 7 capitole nu sunt totuși fixe, ele se pot mișca și chiar întrepătrunde. Apoi, își începe lecturarea din carte cu un fragment din capitolul – Poezie și muzică – respectiv versurile „Multă vreme a trecut de când / am descoperit drumul / Ce duce la inima ta”. 

Continuă vorbind despre lucrarea „Sonata lunii” și se oprește la paragraful intitulat „De ce studiem poezia”, după care reușește să facă o legătură fină între poezie și muzica marelui compozitor Robert Schumann, alegând dintre numeroase lieduri pe cel intitulat „Dragoste de poet”, considerându-l pe acesta un adevărat poet romantic. Ne citește în continuare materialul intitulat „Nașterea poetului”, oprindu-se apoi și la „Moartea meșterului Manole” dar și la tema „Aparențele și formalismul”, analizând vorbele marelui Nichita „Forma dă o foarte dură impresie de a fi, pe când fondul are o natură divină”. 

 Trecându-se la discuții despre noua carte a autorului, primul vorbitor a fost poetul Dan Vîță care continuă discuția despre formă și fond. Intervine în spiritul său caracteristic și poetul epigramist Iulian Bostan, solicitând lămuriri despre legătura dintre „formă și fondul… monetar”. În continuare, poetul-pictor Mircea Cojocaru solicită lămuriri asupra titlului ales de autor, respectiv „La trecerea stelei”, la care autorul ne răspunde că, la fel că orice stea, nici timpul nu are răbdare, fiind trecător. Interesante intervenții au venit și de la poeta Mihaela Gudană după care revine la cuvânt poetul Dan Vîță făcând o fină analiză a derivatelor de la cuvântul Suflet – începând cu suflarea noului născut și aceea nedorită ultima răsuflare, atunci când se pleacă în altă lume. 

Revenit la cuvânt, poetul Constantin Oancă ne spune că „viața e guvernată de lucruri normale și simple dar care totuși au numeroase ramificații complicate”. Ne vorbește în continuare de bunul – gust și de bunul – simț. 

Părintele scriitor Ion Croitoru ne mărturisește faptul că este îndrăgostit de lucrările literare scurte și pline de învățăminte în defavoarea romanelor iar actuala carte a autorului de azi este o lucrare plină de învățăminte și citate de o foarte mare inteligență și puritate. Dar, să nu uităm că părintele Ion Croitoru este și dânsul autor de romane. 

În continuare, scriitorul Constantin Oancă se oprește la analiza muzicală a renumitei „Odă a bucuriei”- făcând interesante incursiuni în muzica clasică, pe care o stăpânește și o îndrăgește foarte mult. 

 Interesante intervenții referitoare la cartea de față au venit și de la membrii cenaclului: Adrian Răcaru, Ionică Răileanu, Săndel Stamate și Aurel Scarlat. 

În final, am asistat la o reușită ședință de lucru a cenaclului literar tecucean și toți membrii l-au felicitat pe autor pentru această nouă lucrare urându-i mult succes în continuare. 

O ultima remarcă foarte necesară – Am sesizat din nou, atenția de care dădea dovadă la toate discuțiile secretara cenaclului, poeta scriitoare Violeta Daniela Mândru, încercând și reușind să consemneze absolut toate intervențiile membrilor cenaclului. Este de departe, cea mai bună secretară de cenaclu de la înființarea acestuia și până acum. 

Felicitări și continuați tot așa! 

 

Iancu Aizic