Tecuciul – Capitala aforismului românesc

 

Festivalul Internațional al Aforismului (3 – 7 oct. 2022) este singurul din țară și al doilea din Europa, după cel de la Torino (Italia). Manifestarea din orașul moldav a debutat în 2017, din inițiativa scriitorului Vasile Ghica și a Fundației Pelin. La cele șase ediții, desfășurate până acum, au participat scriitori din: SUA, Canada, Franța, Italia, Israel, Argentina, Serbia, Rep. Moldova, Liban etc. Din țară, au luat drumul Tecuciului, în anii precedenți, scriitori din: Galați, Iași, București, Bacău, Focșani, Odobești, Bârlad, Piatra Neamț, Brașov, Râmnicu Sărat, Constanța, Tg. Jiu, Ploiești, Brăila, Blaj, Pitești, Oradea, Vaslui, Timișoara, Suceava, Botoșani, Cluj etc. În perioada premergătoare manifestării, au loc, în oraș, dar și în localitățile limitrofe, lecturi publice axate pe aforism și epigramă, la care participă sute de elevi, cadre didactice, salariați, pensionari etc. Cei circa 200 de elevi, incluși în program, participă, în prima parte a festivalului, ca actori, nu ca spectatori. Îndrumați de profesori ,ei susțin, în școlile lor, în limbile română, franceză și engleză dezbateri, concursuri, recitaluri despre aforism, în fața a cca 70-80 de scriitori. 

 În 2017, acad. Naji Naama (Liban), președinte de onoare al manifestării, a editat o carte cu desene după aforisme, realizate de elevi. Lucrarea a apărut la Beirut în șase limbi, în 3000 de exemplare și a fost difuzată în multe țări și pe rețele de socializare. Ceilalți președinți de onoare au fost: acad. N. Dabija (Rep. Moldova), savantul Francois Rastier (Sorbona, Franța), scriitorul și traducătorul C-tin Frosin, scriitorul Ștefan Cazimir și diplomatul Petru Dumitriu. La fiecare ediție se publică și o antologie, care are un capitol rezervat epigramei. La ediția din anul acesta, vor primi Premiul Opera Omnia doi corifei ai umorului românesc: Elis Râpeanu și George Corbu. 

Câțiva diriguitori ai scrisului românesc actual (critici literari și directori de reviste culturale) susțin că cele două minuscule specii nu există în literatura noastră de astăzi și că tot ce a fost de spus, în acest domeniu, au spus anticii. Nu, d-lor, dacă aforismul românesc nu ar exista, italienii, sârbii și francezii nu ar fi publicat și nu ar fi difuzat (pe banii lor) antologii românești, iar aforiștii noștri nu ar fi obținut importante premii la confruntările internaționale. 

 

Vasile Ghica