Programul Rabla pentru becuri: Voucher de 200 de lei pentru un bec vechi

 

Ministrul Mediului a anunțat că programul național Rabla pentru becuri, care va fi lansat în perioada următoare, presupune acordarea unui voucher de 200 de lei pentru predarea unui bec vechi, bani cu care beneficiarul își poate cumpăra becuri de tip LED, eficiente energetic. 

Ministrul a declarat ieri, 27 septembrie, că propunerea venită de la AFM pentru noul program este de 400 de milioane de lei: „Vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor va avea un efect de 50%, dar vorbim și de gospodării unde schimbarea becurilor nu atinge nici 5% pentru că acolo unde sunt foarte multe instalații electrice consumatoare, schimbarea becurilor nu va aduce un avantaj. În gospodăriile unde este un televizor și un aparat radio, acolo da, schimbarea becurilor poate însemna un pas uriaș înainte. Unii cetățeni vor aplica pentru așa ceva, alții merg să își ia becurile noi, mai eficiente, și nu așteaptă un program național”. 

„Propunerea AFM este un voucher cu o valoare de 200 de lei pentru un bec vechi. Este același principiu care se aplică și la celelalte programe Rabla. Aduci un bec vechi și primești un voucher pentru a cumpăra unul mai eficient din punct de vedere energetic”, a mai spus ministrul Mediului, care a precizat că voucherul nu va fi condiționat de numărul de becuri predate. 

În momentul de față, programul se referă strict la becuri de tip LED, scrie stiri.tvr.ro.