Memorii sonore la Ateneul Fundației Pelin din Tecuci – FOTO

 

Manifestările cultural-artistice au continuat joi, 29 septembrie 2022, la Ateneul Fundației Pelin, aici fiind prezent Ansamblul „Musica Viva” care a prezentat publicului spectator un concert de muzică românească din trecut, dar și din prezent. 

Concertul face parte dintr-un turneu efectuat de acest ansamblu prin orașele Focșani, Tecuci, Piatra Neamț și Botoșani. 

 Ansamblul este format din Andreea Butnaru – profesor la Universitatea Națională de Muzică din București la pian, Florin Mitrea – șef partidă la Orchestra Națională Radio Bucuresti la violoncel și Adrian Florescu – viora I la Orchestra Națională Radio din București, avându-l invitat pe Andrei Nicolescu – realizator video-story și light mapping. 

În deschidere, profesoara – pianista Andreea Butnaru ne-a invitat într-o călătorie în istoria muzicii românești pentru a afla legătura cu muzica numită clasică europeană. Pentru început, ni s-a vorbit despre marele muzician George Enescu, de departe cel mai mare compozitor român, după care au prezentat piesa intitulată „Serenade Lointaine” care a fost compusă de George Enescu atunci când el avea doar 12 ani.

 Apoi, s-a prezentat piesa pentru pian și vioară de Stan Golestan, cel care a văzut pentru prima oară în G. Enescu un mare creator de muzică. În acest timp, pe videoproiector urmăream imagini cu Bucureștiul secolului XX, după care am ascultat o piesă pentru violoncel și pian – „Alegro Finale” – compusă de Nicolae Buicliu, de loc din Caracal. 

A urmat piesa „Trio Capriccioso” aparținând compozitorului Alin Chelarescu, pentru a se încheia concertul cu piesele „Trio opus 11”, „Adagio Alegretto con variation” ale marelui compozitor Ludwig van Beethoven, compozitor care este și autorul Imnului oficial al UE.

Aprecieri deosebite tuturor membrilor Ansamblului cu un plus binemeritat pentru talentul de povestitor al renumitei pianiste, profesor universitar Andreea Butnaru. 

 

Iancu Aizic