Flori de Mucegai – Proiect verde al Asociației Bunul Samaritean Nicorești

 

La Nicorești, în curtea Asociației Bunul Samaritean, funcționează din această toamnă prima centrală verde din județul Galați. Flori de Mucegai este proiectul în cadrul căruia Asociația a construit o Seră Comunitară și o Centrală Verde. 

Centrala bio cu compost, o invenție a francezului Jean Pain, are la bază proprietatea materiei organice de a se descompune cu degajare de căldură. Construcția principală, pe scurt, arată precum o „grămadă” de materie organică așezată în straturi sub forma unui cilindru, în cadrul acestuia aflându-se o instalație în spirală conectată la o sursă de apă care captează energia termică degajată și încălzește apa.  

 Prin construcția centralei verzi s-a urmărit reducerea cu 70% a întregii cantități de deșeuri produse de Asociație și transformarea acestora în „combustibil” (compost) pentru încălzirea apei ce deservește Centrul Permanent pentru Îngrijirea Adulților cu Dizabilități; după aproximativ 10 luni materia organică va fi descompusă în totalitate și va fi folosită sub forma de îngrășământ în sera comunitară – un spațiu comun unde copii vulnerabili ai comunității și refugiați ucraineni pot înțelege și pune în practică informațiile din sfera educației ecologice dobândite în cadrul atelierelor de lucru ce au fost, de asemenea, parte din proiect, vor afla cum să cultive și să îngrijească legumele ecologic, folosind colectarea selectivă a deșeurilor, respectiv, utilizarea acestora pentru crearea de compost, reintegrându-le astfel, din nou, în circuitul lor natural. 

Asociația Bunul Samaritean din Nicorești își propune astfel să ofere un exemplu de bună practică și să dovedească că se poate obține „AUR din gunoi”. 

Flori de Mucegai este un proiect finanțat prin Fondul Damen pentru inovația în educația de mediu, susținut de Șantierul Naval Damen Galați și implementat cu sprijinul Fundației Comunitare Galați. 

 

Asociația Bunul Samaritean Nicorești