Premiile Concursului Internațional de artă plastică „Gheorghe Petrașcu” Tecuci

 

Așa cum am specificat în materialul din data de 27 noiembrie 2022 legat de desfășurarea Galei Premiilor concursului de artă plastică organizat de Muzeul „Teodor Cincu” din Tecuci în colaborare cu Asociația „Pro Valores” revenim acum cu premiile obținute de participanți. S-au înscris un număr de 77 competitori, cu vârste cuprinse între 6 -70 de ani, din Armenia, Republica Moldova, Germania și România.   

Teodora Nicolescu – „Ochiul boului” / Sofia Malyshko – „În vizită la bunici”

 Juriul a fost compus din  pictorul Ioan Tămâian, prof. univ. la Universitatea N. Grigorescu din București, Mircia Dumitrescu, renumit grafician, pictor și sculptor, membru al UAP din România și Adrian Mihalache, de la Muzeul de Istorie din Tecuci, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași. 

Din cele 77 lucrări analizate de către juriu au fost alese 12. Pe baza criteriilor estetice și de originalitate a rezultat următoarea ierarhizare:   

Categoria A   

Premiul I – Maria Manchevici din R. Moldova cu lucrarea „Model în rochie roșie”. Această concurentă a obținut și Premiul Special oferit de Asociația Culturală „Ervant Nicogosian”.  

Premiul II (ex-aequo) – Nicolescu Teodora cu lucrarea „Ochiul boului” și Tarcsa Victoria  cu lucrarea „Frumusețea momentului”. 

Premiul III (ex-aequo) – Sofia Malyshko cu lucrarea „În vizită la bunici” și Alexandra Terțea cu lucrarea „Flori de toamnă”. 

Mențiune – Viorel Dumitru Florescu cu lucrarea „Gheorghe Petrașcu”. 

Categoria B 

Ludmila Tomoioagă – „Mitologie”

 Premiul I și Trofeul Gheorghe Petrașcu, realizat de maestru Ioan Tamaian –  Constanța Mădălina Ruican cu lucrarea „Peisaj danubian” 

Premiul II (ex-aequo) – Georgiana Miron cu lucrarea Ei” și Ludmila Tomoioagă cu lucrarea „Mitologie”. 

Premiul III (ex-aequo) – Cornel Vană cu lucrarea „Peisaj  din Budești, Maramureș” și Andreea Gabriela Tudor cu lucrarea „În dialog cu Rubens”. 

Mențiune – Gabriel Alexandru Smarandache cu lucrarea „Manifest”. 

Premiul special pentru expresivitate –  Silviu Arap cu lucrarea „Deșertul roz”. 

Andreea Gabriela Tudor – „În dialog cu Rubens

 Premiul special pentru originalitate – Xenia Bohan cu lucrarea „Visare”. 

În final, președintele Fundației Pelin – Doru Eugen Pelin a  acordat invitaților speciali la acest eveniment – Diplome  de ambasadori ai culturii tecucene.   

Și o ultima remarcă – Am asistat, de-a lungul anilor, la numeroase  festivități de premiere la diferite evenimente și concursuri, dar aceasta, care, așa cum am spus, a durat aproape patru ore, a fost printre cele mai bine organizate, având în program toate ingredientele reușitei depline drept pentru care mulțumim și pe această cale organizatorilor! 

 

Iancu Aizic