La Tecuci, din nou la rugby

 

Duminică, 27 noiembrie 2022, pe terenul de la CNAE Tecuci a avut loc  o nouă etapă din cadrul Diviziei Naționale de juniori U 17, Regiunea Nord, respectiv etapa cu nr. 4. Spunem numărul 4 cu toate că etapa trecută, cu nr. 3, din diferite motive nu s-a mai  desfășurat.  

După ce, în prima etapă, tinerii rugbyști tecuceni au obținut o meritată victorie iar în următoarea etapă s-au deplasat la Baia Mare unde au fost învinși, acum au jucat cu echipa Liceului cu Program sportiv din Focșani. Înfrângerea de la Baia Mare nu trebuie să-i afecteze mult pe tecuceni – jucători, antrenori și chiar microbiștii acestui joc, pentru că în ultimul timp Baia Mare a devenit un puternic bazin și centru de formare de tineri rugbyști, o formație greu de învins și la seniori.  

 Dacă privim atent clasamentul Ligii Naționale de rugby Grupa A, echipa din Baia Mare este pe locul II și asta credem noi că spune absolut totul. Nu ne putem noi, tecucenii, să ne comparăm cu marile valori atâta timp cât sportul tecucean e în mare suferință și cu mare greutate echipa reușește să strângă banii necesari pentru deplasări. De aceea, consider că forurile locale ar trebui să sprijine mai mult mișcarea sportivă locală.  

Acum, am asistat la un meci foarte frumos, viu disputat dar perfect în limitele sportivității. Mă bucur că am stat pe tușă alături de vechiul și pasionatul om de rugby, doctor Nicolae Roșculeț și acesta, spre bucuria tuturor, nu a avut de lucru, cum se spune, ambulanța și asistentele cu care a venit fiind tot timpul gata de intervenții.  

Scorul meciului de 43 – 0, la pauză 31 – 0, spune clar că pe teren nu s-a pus nici o clipă la îndoială victoria  echipei tecucene, cu toate că și echipa din Focșani era bine pregătită având chiar și un jucător, Sandu Mihai, purtătorul tricoului cu nr. 1 , care face parte din Lotul Național U17. 

La acest meci, Federația Română de rugby a delegat o brigadă de arbitri compusă din Nicolae  Frățilă din București, Nicolae Manolache din Galați și  Marius Pintilie din Munteni, jud. Galați.  

 Discutând și acum cu cei doi antrenori tecuceni, Genu Popa și Ionel Popa, aflu în continuare că marea majoritate a tinerilor rugbyști tecuceni provine din sate și comune limitrofe, elevii tecuceni nu prea vin la CSS. 

Poate și profesorii de sport din școlile și liceele tecucene ar trebui să mai îndrepte elevii spre sport, spre adevărata sănătate, mai ales spre acest sport adevărat bărbătesc.  

Am discutat de mai multe ori cu directorul CSS Tecuci – prof. Valeriu Mănăilă și am înțeles că se va rezolva problema cu toaletele ecologice la terenul de la CNAE, unde s-ar mai impune și o tabelă de marcaj – în nici un caz electronică – ci una simplă, din două țevi și un panou cu cifre pentru că și acum, publicul prezent, chiar și fetele care aplaudau reușitele jucătorilor, se întrebau unii pe alții: Cât e scorul? 

Și poate, cu timpul, se va găsi și un sponsor pentru câteva bănci pentru spectatori.  

Felicit pe cei doi profesori – Genu Popa și Ionel Popa pentru tot ce fac pentru acest sport! 

 

Iancu Aizic