Bobotează 2023 Tecuci – FOTO

 

Boboteaza sau Botezul Domnului, așa cum este cunoscută sărbătoarea marcată pe data de 6 ianuarie, este ziua denumită și Arătarea Domnului sau Epifania, care face parte din suita celor mai importante 12 sărbători creștine.  

 Boboteaza este ziua care ne reamintește ce s-a petrecut la apa Iordanului, respectiv ziua în care a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului. Din punct de vedere calendaristic, ziua de Bobotează reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă. Legenda zilei de Bobotează a pornit de la obiceiul sfințirii apelor și face referire la momentul în care Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, iar diavolii au venit pe râul Iordanului, pentru a împiedica taina botezului. Atunci, Dumnezeu a poruncit tuturor preoților să sfințească apele, iar toți diavoli au căzut sub ghețuri și s-au înecat. 

Cea mai cunoscută tradiție de Bobotează spune că apa sfințită la biserică în această zi, care este luată de credincioși, nu se strică niciodată. Însă, apa sfințită nu poate fi folosită oricum, ci se poate bea doar timp de 8 zile, între 6 și 14 ianuarie. După aceste date, apa sfințită se poate folosi doar la stropit prin casă sau pentru udatul florilor. 

La bisericile din Tecuci credincioșii au luat parte la slujbele religioase, apoi preoții au sfințit apele aflate în recipientele de afară. Între timp, persoanele aflate la rând, puteau lua și Agheasmă Mare pregătită în sticle de plastic de enoriași aseară, sfințite de preoți. 

La Catedrala Sf. Mare Mucenic Gheorghe au fost puse la dispoziția  enoriașilor 3.000 de sticle, împărțirea făcându-se la căsuța de lemn din apropierea lăcașului bisericesc. Mulți credincioși, veniți cu recipiente de acasă au preferat să ia agheasma direct de la robinet, de unde apa a fost sfințită în fața lor. 

Preoții Vasile Ramfu, Gheorghe Joghiu, Mihai Roșu au fost cei care au slujit și sfințit apa, mulțumind  creștinilor prezenți, Jandarmeriei, ISU, IPJ, Poliției Locale și SMURD pentru buna desfășurarea a evenimentului. 

Populația a recitat alături de soborul de preoți acatistul Botezului Domnului: În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; Și Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ţie!