Ajutor de înmormântare 2023

 

Suma oferită pentru ajutorul de deces a crescut de la 1 ianuarie 2023. Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului pensionarului sau asiguratului, dar și pentru un membru din familia pensionarului sau asiguratului, chiar dacă persoana care a decedat nu avea calitatea de asigurat sau pensionar.

De la 1 ianuarie 2023 casele de pensii acordă ajutoare de deces mai mari.

Cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022.

Cererea pentru a primi ajutorul de înmormântare se depune la Casa Județeană de Pensii. Ajutorul se acordă pentru o singură persoană care solicită și poate fi soț, soție, copil, părinte sau oricine a suportat cheltuielile pentru înmormântare.

Acte pentru dosarul de ajutor de înmormântare: cerere, certificat de deces în original şi copie act de identitate al persoanei care solicită în original şi copie, acte de stare civilă ale persoanei care solicită ajutorul de înmormântare de unde să rezulte gradul de rudenie cu persoana înmormântată, dovada că persoana care solicită ajutorul de înmormântare a suportat cheltuielile ocazionate de deces în original și copie.