Uniți în cuget și-n simțiri la 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române – FOTO

 

Așa s-au simțit tecucenii care au participat astăzi, 24 ianuarie, la sărbătorirea Unirii din anul 1859. Manifestarea tecuceană a avut loc în Parcul Central care poartă numele domnitorului Cuza, cel care a contribuit semnificativ la crearea statul român unitar.  

Evenimentul a fost organizat de Primăria Tecuci în colaborare cu Casa de Cultură și Garnizoana Galați. După primirea oficialităților a fost intonat Imnul României de către solista Raluca Alexe, urmată de prezentarea acestei zile care a fost făcută de managerul Casei de cultură, Gabriel Călugăru. 

A urmat un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți iar la finalul acestuia părintele Gheorghe Joghiu a vorbit despre unitatea națională. 

 Primarul Municipiului, Lucian Costin a vorbit despre asumare și determinare, patriotism și responsabilitate, interesul național mai presus de orice interes personal sau de grup, valorile care au determinat Unirea de la 1859. „La 164 de ani de la acest moment avem datoria să reflectăm foarte serios spre ceea ce ne îndreptăm. Istoria o cunoaștem, dar care sunt valorile pe care le transmitem și ce lăsăm în urma noastră? Iar răspunsul nu poate fi decât unul singur: Idealul spre care trebuie să tindem este construcția unei țări puternice și respectate. Și putem realiza acest lucru doar dacă suntem uniți în jurul unor proiecte mature, responsabile.

 Nimeni nu spune că este ușor dar avem în istorie mulțime exemple de făuritori, de oameni care au înțeles importanța vremurilor, care au avut curaj și s-au manifestat întocmai. Nici pentru ei nu a fost ușor, dar s-au ridicat deasupra vremurilor. Chiar aici la noi avem exemplul Cocuței Conachi, care cu riscuri a înțeles calea dreaptă pe care trebuie să meargă. Nu întâmplător o cinstim la 24 ianuarie, pentru că este un model de patriotism. De aceea scopul nostru trebuie să fie comun, uniți și nu dezbinați putem merge mai departe, uniți și nu dezbinați putem construi, uniți și nu dezbinați putem lăsa o moștenire generațiilor viitoare”, a spus printre altele în discursul său edilul Lucian Costin. 

A urmat Andra Mihaela Costache, subprefectul județului Galați care a subliniat că Unirea trebuie mai mult simțită și înfăptuită decât vorbită, vorbind apoi despre valorile spiritului românesc iar mesajul final a fost „Să punem România pe calea dezvoltării, pe o cale europeană, pe o cale în cale trebuie să fim solidari unii cu alții!”. 

 Au fost depuse buchete sau coroane de flori la bustul domnitorului Al. Ioan Cuza de către: Primarul Lucian Costin, subprefectul Andra Mihaela Costache, deputat Viorica Sandu, Garnizoana Galați – Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Apostol Andrei”, UM 0543 Tecuci – Depozitul Rezerve proprii 230, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați –  Detașamentul 4 Tecuci, Poliția Municipiului Tecuci, ISU Galați  – Secția Pompieri Tecuci, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – filiala Tecuci, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Filiala Tecuci, Asociația Națională Cultul eroilor „Regina Maria” – filiala Tecuci, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Tecuci, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă MAI – filiala Tecuci, Asociația Cercetașii României – Centrul local „Oltea Doamna” Tecuci, Partidul național Liberal – filiala Tecuci, Partidul Social Democrat – filiala Tecuci, Partidul Uniunea Independentă pentru Tecuci, Partidul SOS România, USR Tecuci. 

 Interpreta de muzică populară Maria Murgoci, conducătoarea Ansamblului Folcloric Țara Vrancei, alături de echipa sa a angrenat prin cântec la dans, o mare horă săvârșindu-se în perimetrul domnitorului Cuza. Cu mare, cu mic, tecucenii au dat mână cu mână și au fost uniți în cuget și simțiri în hora Unirii timp de peste 20 de minute cât a susținut recital solista. 

La mulți ani, tecuceni! La mulți ani, români!