Pelerinaj la mormântul Ecaterinei Cocuța Conachi din Țigănești de Ziua Unirii – FOTO

 

La fel ca pentru toți românii și la Tecuci ziua de 24 ianuarie rămâne ca o pagină importantă a istoriei. În fiecare an, în această zi, se fac manifestări diverse de cinstire a acestui măreț eveniment, unde numeroși oameni de cultură și în special elevi prezintă conferințe legate de acest eveniment și au loc frumoase manifestări artistice atât la Tecuci cât și la Țigănești, locul unde sunt înmormântați Costache Conachi și Ecaterina Cocuța Conachi. Începând însă cu anul 2022, profesorul scriitor Vasile Ghica, având colaborator Fundația Pelin reprezentată de Doru Eugen Pelin, au organizat o acțiune intitulată „Pelerinaj la mormântul Cocuței Conachi – la Țigănești”. După ce prima ediție de anul trecut s-a bucurat de un mare succes, acum, marți 24 ianuarie 2023, a avut loc cea de a doua ediție a pelerinajului. 

Programat să înceapă la ora 9, încă de la ora 8,30 cimitirul din Țigănești, dar și biserica, aveau deja numeroși vizitatori de toate vârstele dar și numeroși elevi îmbrăcați în ținute populare. Părintele Cristian Bălan și dascalul Mitică Condrache, făceau ultimele pregătiri pentru ca totul să fie perfect. 

 Exact la ora 9 și-a făcut apariția și IPS părinte Casian Gălățeanu, de față fiind prezenți circa 20 de preoți din Tecuci și împrejurimi printre care protopop Cornel Păduraru, Constantin Velicu, Ionel Vasile, Petru Ojog, Stelian Chirvase și alții. Manifestarea a început cu obișnuita Slujbă de pomenire după care IPS părintele Casian a spus printre altele „Trăim azi o zi de adevărată sărbătoare și mă bucur că avem de față un public atât de numeros și divers, aici în acest loc plin de istorie, Țigănești. O consider pe Cocuța Conachi o adevărată eroină prin tot ce a făcut ea pentru poporul nostru. A avut și de la cine învăța pentru că tatăl ei, Costachi Conachi, a fost cu adevărat un Om Bun, un român adevărat, un creștin adevărat dar și un om de mare cultură. Așa cum spune și acad. Eugen Simion, Costache Conachi a fost un mare poet al iubirii și care a cântat iubirea cât se poate de frumos, înaintea lui Eminescu. A fost și un mare bărbat de stat, având chiar posibilitatea de a ajunge domnitor al Moldovei. A fost și un recunoscut gospodar, având 56.000 de hectare prin munca lui. A contribuit, la vremea lui, la desemnarea Tecuciului ca județ. El a avut pe această minunată fată, Cocuța, o floare rară și aleasă. La doar 4 ani, ea învață limbi străine, continuându-și apoi studiile și devenind una din cele mai eminente femei ale secolului XIX.

 Ea a fost prima doamnă a țării, înaintea doamnei Elena Cuza. Avem aici, la Țigănești, în imediata noastră apropiere, renumitul Arc de triumf dar și Palatul – conac de la Țigănești, cum este numit. Recent am rediscutat cu reprezentanți ai Academiei Române pentru a se trece la remedierea și refacerea acestor locuri pline de istorie și, mai ales, de valoare națională. Din păcate, despre aceste două mari personalități, Cocuța și Costache Conachi, cărțile, manualele școlare, ne spun foarte puțin. Să nu uităm că marele nostru Nicolae Iorga o considera pe Cocuța Conachi – adevărata cheie a Unirii. Ea, care a fost poate cea mai frumoasă femeie la timpul ei, din România. Mă bucur că avem acum, aici, de față pe președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea și pe Ministru Economiei, Florin Spătaru și poate vor duce gândul nostru mai departe că numele acestora să fie date unor străzi, unor așezăminte de cultură din Tecuci sau Galați.

Stau acum lângă mormântul lui Costache Conachi care, după mine, este egal ca valoare cu cel de la Ruginoasa sau Trei Ierarhi. Mulțumesc domnului Vasile Ghica, scriitor, profesor, aforist de valoare internațională și domnului Eugen Doru Pelin pentru ce au realizat până acum pentru familia Conachi. Mai avem nevoie de astfel de oameni”. 

După frumoasa alocuțiune, IPS Casian Gălățeanu a chemat alături copii elevi prezenți la manifestare oferindu-le dulciuri și alte cadouri.

A urmat un frumos moment în care elevii de la Școlile din Ungureni – conduși de prof. Mihaela Bujoreanu și prof. Cristina Coman – au prezentat frumoase scenete istorice, în care i-am putut revedea pe Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Al.I. Cuza și alte personalități istorice. Apoi, a fost rândul poeziilor și dansurilor populare. 

Evenimentul a fost filmat de televiziunea Trinitas. Evenimentul și-a atins pe deplin scopul dorit pentru care organizatorii merită din plin felicitări!

  

Iancu Aizic 

 

sursa foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos