Sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului” în 2 februarie

 

Pe 2 februarie este mare sărbătoare a creștinilor, numită „Întâmpinarea Domnului”. Această zi mai este cunoscută popular și sub denumirea de „Ziua Ursului.”

La 40 de zile de la Crăciun, pe 2 februarie, se celebrează Întâmpinarea Domnului. În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limbă ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul „fecioara” cu ”femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară.

Obiceiuri și tradiții de „Întâmpinarea Domnului”

În data de 2 februarie este cruce roșie în calendarul ortodox. Astfel, în această zi nu este bine să muncești. Tradiția spune că dacă te ocupi de treburile gospodărești atragi furia ursului. În această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

Tradiția spune că în Ziua Întâmpinării Domnului, femeile de la țară se adunau pentru a vorbi. De aceea nu este bine să te cerți. Este ziua în care tinerii este bine să se întâlnească, prietenii să se revadă. Acest obicei ajută la menținerea relațiilor între apropiați.

 

sursa: dexologia.ro