Moşii de iarnă sau Pomenirea morţilor se ţin în fiecare an în sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua lăsatului sec la carne pentru postul Sfintelor Paşti
Moşii de iarnă 2023 se vor pomeni în ziua de 18 februarie când în biserică preoții fac slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii. În popor ziua mai este numită şi Sâmbăta morţilor.
În Sâmbăta morţilor se face parastas pentru cei dragi dar şi pentru morţii care nu au avut parte, din diverse motive, de slujbele rânduite la înmormântare, pentru creştinii care au murit pe neaşteptate, fără să fie pregătiţi şi fără să fi apucat să se căiască pentru păcatele lor.
Se fac slujbe şi în cimitire la mormintele celor care nu mai sunt printre noi, având astfel ocazia de a îngriji mormintele după iarnă, având grijă să nu lipsească Sfânta Cruce, florile – proaspete sau semănate – pe mormânt sau împrejurul acestuia. Această zi este dedicată amintirii persoanelor dragi care au trecut hotarul vieţii spre moarte şi în această zi trebuie să ne reculegem la gândul că moartea nu înseamnă sfârşitul existenţei omului.
În această zi se face milostenie după posibilităţi
Pentru acest Praznic se pregătesc toţi creştinii, după posibilităţile materiale, fie că sunt săraci sau bogaţi fiecare după posibilităţi. În ziua praznicului se sfinţesc la biserică vin, colivă şi prescuri, precum şi pachetele de mâncare pregătite pentru a fi împărţite, după slujba de pomenire, săracilor de la biserică, vecinilor şi persoanelor sărmane întâlnite pe stradă. Astfel păstrăm legătura cu cei dragi trecuţi dincolo, prin slujbe de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe cei care familia le face pentru cei adormiţi.
În zonele rurale bătrânii povestesc încă despre sufletele morţilor care vin în această zi pe pământ şi sunt îmbunate cu mâncarea oferită de pomană.
Duminică va fi lăsata secului la carne şi astfel Moşii de iarnă 2023 sunt ultima ocazie de a da de pomană produse preparate din carne, care trebuie consumate în acest weekend.
Pe lângă obişnuitele alimente care se dau de pomană, vin, colaci, colivă, astăzi în mod special se dau de pomană sarmale. În unele zone ale ţării, de Moşi se fac piftii şi se consumă în aceeaşi zi, iar ce nu se consumă se aruncă.
Totodată, pe lângă aceste pomeni, credincioșii pun un bănuț pe care îl dau celui mai sărac om din comunitate. Se consideră că asta aduce spor atât celui care dă, cât și celui care primește.